среда, 25. новембар 2020.

MISLI KOJE SAM POSTAVIO NA TVITER - Dr Mihael Lajtman

 

Link - My Thoughts On Twitter 11/14/20


Većina nas posećuje društvene mreže, bez ideje kakve sadržaje konzumiramo, kako oni deluju na nas, da li su nam korisni ili ne. Da li se nekad zapitamo da li to radimo zato što nemamo druga posla, ili smo samo radoznali ili želimo da znamo kakav je život drugih ljudi, popunjavajući sopstvenu prazninu u nedostatku pravih sadržaja koji će nas obogatiti. Nudimo vam tekst koji govori o jednom drugačijem pristupu, koji će nas motivisati da razmislimo šta je nama iustinu potrebno i korisno kako bi se razvijali i postali bolji ljudi. Jer zaboravili smo da je važno da i mi treba da motivišemo druge da to isto postignu. Rav Lajtman to svakodnevno čini, posvetivši svoj život samo jednom cilju - da svi mi postanemo kao jedan čovek u jednom srcu, puni ljubavi i razumevanja jedni za druge.

Misli koje sam postavio na Tviter
Dr. Mihael Lajtman 

Svaki deo tela brine o svim ostalim delovima – to se naziva ljubav. Za nas je  ljubav uživanje u ispunjavanju sebe.

Kada budemo videli da ne znamo istinu, a da nam je preko potrebna – tada ćemo i postići istinu. Kada razumemo to da nisu mogući nikakvi kompromisi, tada nam neće preostati ništa drugo nego da se uzdignemo iznad raskola u društvu, iznad dveju sila prirode do treće sile – vera iznad razuma, koja kombinuje obe sile i to je Stvoritelj.

Bez toga da otkrijemo Stvoritelja u našem svetu, nećemo postići osećaj mira. Podela na dve suprotstavljene polovine koje se mrze biće sve gora, sve dok ne bude prerasla u svetski rat... Tada će svet započeti istoriju iznova da bi postigao ispravku…

Istina može da se dokuči potpunom ispravkom. Sve do tada, mi nemamo veru iznad razuma.

Na svetu neće biti saglasja, budući da jedino princip istine omogućava to da postignemo ispravnu ravnotežu...

Umesto istine, ljudi koriste principe: milost, pravda i mir. Istina je skrivena, mi je skrivamo. Niko ne želi da vidi istinu –  koliko ja svima dugujem da bi se osigurao integralni sistem zajedničke duše, Adam HaRišon. To će me obavezati da radim samo u korist drugih. Na to niko ne pristaje.

Niko ne oseća gde je prava istina. Svako misli da je u pravu, ali nema dokaza da je to istina, takva koja je ista za sve. Čim se približimo istini, upuštamo se, jedni sa drugima, u ekstremni sukob. Niko neće da se odrekne sopstvene istine, ega, sopstvenog mišljenja.

Vrlo je teško upravljati svetom pomoću kategorije – istina, jer nad nama upravlja egoizam, koji nas sprečava da organizujemo društvo u formi – istina. Ne znamo kako da procenimo snage, želje, težnje svake osobe – ne možemo da se vodimo principom istina, iako bi to bilo najbolje od svega.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.