понедељак, 20. април 2020.

NEMA POVRATKA U PROŠLOST



Nema povratka u prošlost

Coronavirus će pomoći čovečanstvu da počne da razmišlja o svojoj budućnosti, umesto da razmišljamo o tome šta kupiti i kako se zabaviti. Virus je već obavio svoj posao i pročistio je naše misli.

Sada samo mi treba da shvatimo kuda idemo. Danas nikome ne treba da objašnjavamo da naš život ništa ne vredi, virus nam je već objasnio sve. Ali, pitanje ostaje: na šta ovaj život treba da bude usmeren?

Izgraditi grupu, duhovni Partzuf, isto je kao izgraditi hram, kuću Stvoritelja, u kojoj je kvalitet davanja – sila ljubavi koja nas ujedinjuje, to jeste Viša sila.

Ali vidim da sam se juče zalagao za takav stav i razmišljao o njemu, a danas ne želim ništa. Probudim se ujutro bez ikakve  želje da nekoga vidim. Imamo sastanak sa našim prijateljima u podne i ja ne želim da se sretnem sa njima. Šta treba da uradim?

Napisano je da mi treba svaki dan iznova da gradimo hram. Dobro je što hram nestaje; ako sva jučerašnja dostignuća nestanu poput vode u pesku, to je znak napretka i mi moramo početi sve ispočetka.

Nakon toga radim ponovo i ponovo na izgradnji hrama, desetke, kako bi se uključilo što je više moguće ljudi, ceo svet, gde svi deluju u međusobnom davanju i ljubavi. U ovom hramu će vladati sila ljubavi i davanja, koja se zove Stvoritelj, i sve želje ispuniće zajedničkom ljubavlju.

Nemojte misliti da je to predaleko od nas. Ko je mogao da zamisli da će koronavirus doći i promeniti naš ceo svet, ceo naš život? Ogromne fabrike, banke, korporacije, milijarde dolara, vojske, sve što je čovečanstvo gradilo hiljadama godina sada nestaje. Neće ostati ništa. Nećemo moći da nastavimo da radimo nakon što virus nestane. Virus će nam promeniti ceo život, brišući sve staro.

Prema tome, virus stvara prazan prostor u društvu koji moramo ispuniti ljubavlju i brigom jedni za druge, tako postižemo silu davanja koja se otkriva među nama. Možda mislimo da ne možemo, ali možemo. Moramo samo otvoriti malu rupu veličine igle i Stvoritelj će otvoriti vrata u novi svet za nas.

Postepeno, osetićemo da je ceo svet uključen u desetku. Što više pokušavamo da utičemo na svet preko desetki, tim više će sile biti koncentrisane unutar njih. Kao rezultat toga, desetke će sadržavati svu stvarnost, uključujući i Stvoritelja.

Pre svega, savetujem vam da zaboravite sve što je bilo. Finansijske krize i drugi problemi su prošlost i povratka nema. Moramo da shvatimo da se stari svet neće vratiti! Kakav će biti novi svet? Biće onakav kako ga izgradimo.

Zbog toga, moramo prestati da žalimo za prošlošću jednom zauvek; stari svet više ne postoji u prirodi. Ne postoji sistem koji bi mogao da nas vrati na stanje pre krize i funkcionisanje kao i pre. Nadalje, ako bilo koji od ovih sistema i dalje opstane, moramo da ih se rešimo, da očistimo prostor.

Svet će biti potpuno nov, Bože zabrani da zadrži svoj stari oblik. Uostalom, suočio se sa potpunim kolapsom, bio je na pragu svetskog rata i ekološke katastrofe. Pa zašto da žalimo za onim što je bilo? Mi moramo da izgradimo novi svet!

U svakom slučaju, biće izgrađen, ali bolje je da bude izgrađen po našem ukusu, tako da ćemo želeti ovu izgradnju i pomoći joj. To se naziva "ostvarenje vaše želje poput želje Stvoritelja". To je ono što treba da učinimo i uspećemo. A, ako to ne učinimo, hoćemo li ponovno upasti u loše navike i ponavljati iste greške?

Izgradili smo sistem u našem svetu sa kojim smo se zbunili. Sistem je zahtevao da letimo s jedne na drugu stranu sveta, da radimo kontinuirano i da šaljemo našu decu na različite aktivnosti kako deca ne bi patila zbog toga što im roditelji nisu kod kuće.

Izgradili smo sistem koji nas je zavarao, stvorio iluziju življenja. Postali smo robovi ovog sistema: pokrenuli smo ga, ali nas je to vezalo. Nije li to dovoljno?

Sistem više nije mogao da radi. Pogledajte šta je postalo od "ujedinjene Europe", kakve užasne greške su napravili na putu, primajući strance. Ima još mnogo primera: Ameriku razdiru sporovi između liberala i konzervativaca, Rusija i Ukrajina koje su postale neprijatelji, izraelsko-arapski sukob, samo pogledajte na šta smo došli. 

Moramo smisliti novi svet. Virus nam pruža ovu priliku, ali mi mu moramo pomoći. Ne možemo sanjati o povratku u stari svet, samo možemo da se radujemo novom. Novi svet treba da bude svet davanja, ljubavi i obostrane brige. Zaista se nadam da virus neće proći bez traga i da će nas odvesti u novi svet. Ipak, to je moguće samo ako želimo novi svet i tražimo da se to dogodi.

Naša molitva je vrlo važna, jer osim naše grupe Bnei Baruh, nema nikoga ko bi tražio od Stvoritelja da pojača snagu davanja. To je pravo stanje Pashe kad "I deca Izraela uzdahnuše od truda, i oni zavapiše, a njihov vapaj uzdigao se do Boga". Nadajmo se da će se to dogoditi.

Iz drugog dijela dnevne lekcije Kabale 19.3.20


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.