субота, 9. мај 2020.

ČOVEK JE PROIZVOD PRIRODE



Čovek je proizvod prirode

Pitanje: postoji mišljenje da se svet neće vratiti u svoje prethodno stanje. Turizma više neće biti u onoj meri kao ranije. Isto tako, verovatno će se i moda, sport, umetnost promeniti. Rečeno je da će putovanje u druge zemlje biti vrlo teško zbog medicinskih pregleda. Čovek će prvo morati da dokaže da je zdrav, i tek tada će biti pušten u neku zemlju. Naravno, informacije o zdravstvenom stanju biće transparentne svima. No, budući da smo egoistično društvo, pomenute informacije mogu i da se ne koriste u najbolju svrhu.

Zamislite da u razvijenim zemljama postoje informacije, recimo, o nekom vladaru zemlje trećeg sveta: o svim njegovim bolestima, psihičkim poremećajima, seksualnim avanturama, itd. Rat ovde i nije potreban. I, možete da zamislite moguće načine uticaja na vladara. Da li sve ovo vodi čovečanstvo ka sledećoj fazi razvoja?

Odgovor: Pre svega, ako govorimo o sledećoj fazi, onda će ona biti drugačija, faza razvoja, a ne degradacija. Drugo, ne mislim da bi osoba trebalo da se boji niti da oseća sram u vezi sa nečim.

Svi smo mi proizvodi prirode. A ako imamo određene sklonosti koje nam priroda daje, naročito ne bi trebalo da ih sakrivamo. Ali, u našem društvu sve je vrlo preterano. Koga briga ko si i šta si? To na koji način ugađaš sebi, šta jedeš i koje filmove gledaš – tvoja je lična stvar.

U ovome vidim zaostalost ljudskog društva, u nekoj meri. Zašto bi trebalo da obraćamo pažnju na takve stvari? To je potpuno lično i ljudsko.

Svako od nas ima mnogo različitih navika koje sa sobom ponese iz roditeljskog doma. Tako, kada je u pitanju hrana, ne dopada se svima ona hrana koja se vama sviđa. Jedan više voli žabe, drugi meso, a treći mlečne proizvode ili samo povrće.

Pitanje: Tako, vidite li ikakve probleme u tome što postoji takva raznolikost naših osobina?

Odgovor: Mislim da osoba treba da se fokusira na svoj duhovni razvoj. I, nije važno to što njegovo životinjsko telo privlači. Priroda je stvorila telo i ono nije podložno promenama. Otuda, osoba treba da bude iznad toga; odvojiti fizičko telo od večne duše i težiti samo njoj. Dajte životinjskom telu ono što mu treba i ništa više od toga.



Autor
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.