среда, 3. јун 2020.

COVID-19 ĆE ISCELITI NAŠA SRCA, A ZATIM I NAŠA TELA


Medium je objavio moj novi članak 
„COVID-19 će isceliti naša srca, a zatim naša tela“

Jedan od najneverovatnijih fenomena koji se tiče korona virusa, a koji je karakterističan za naše vreme jeste teorija zavere. Postoji nebrojeno mnogo teorija o poreklu virusa, efikasnosti različitih lekova, strategijama suočavanja sa njim i o svakom aspektu rata protiv COVID-19. Štaviše, svi izgleda potiču iz pouzdanih izvora. Što se mene tiče, sumnjam da bilo ko zna odgovor na bilo koje od pitanja, uključujući i one koji su sigurni u to da znaju.

Iz moje perspektive, virus čak i nije naš najveći problem. Da nije virusa, patili bismo od nečeg drugog, a ljudi bi i dalje umirali. Još gore, ne bi se borili ni protiv svoje patnje, niti bi prestali razmišljati o njenom razlogu; oni bi to jednostavno prihvatili kao čin sudbine i propustili priliku za promenu.

Srećom, virus nas je zaustavio na našem putu. Naterao nas je da preispitamo našu civilizaciju.

Sve je stavljeno na test, od snabdevanja hranom do posla, obrazovanja, zabave, religije i vere, vlada, upravljanja i ljudskih odnosa. Kad izađemo iz korona virusne krize, moramo prihvatiti samo one civilizacijske elemente koji su zaista neophodni i zaista mogu poboljšati naše živote.

Sve što nam ne čini život boljim, čini ga gorim i zbog toga se mora odbaciti. Ako budemo iskreno i hrabro skrutinizovali sebe, izaći ćemo na kraj kao snažno i samouvereno čovečanstvo. Ako izbegnemo šansu da "očistimo nered", doći će drugi, oštriji talas klica, tako da ćemo i dalje biti prinuđeni da se pridržavamo istih mera.

Pravila igre su se promenila. Kapitalizam više ne funkcioniše. Ne može ni da funkcioniše kada svaka osoba zavisi od druge u ovom tzv. globalnom selu. Bezobzirna konkurencija i ekonomska politika - čovek je čoveku vuk - ne može da ima efekta kada jedna bolesna osoba ugasi čitav svet. Ono što nam je potrebno jeste drugačija politika koja uzima u obzir čitavo čovečanstvo ili će nam domino efekat, viđen u slučaju COVID-19, srušiti ceo sistem.

Današnji način odlučivanja na osnovu iskustva, a ne putem tačnih i merljivih odluka, trebalo bi da bude jedinstvo. Svaka uredba, direktiva, zakon i akt moraju početi preispitivanjem njenog doprinosa globalnom jedinstvu. Ako se to ne dogodi, sigurno će učiniti više štete nego koristi i mora se brisati sa dnevnog reda. Danas moje reči mogu izgledati kao fantazija, ali sutra ćete videte da je to jedina moguća stvarnost.

A ono što je istina za celo čovečanstvo, istina je i za svu prirodu. Baš kao što smo se borili jedni protiv drugih, tako smo se i mi borili protiv prirode. Pokušali smo da je iskoristimo za naše potrebe. Bili smo grubi prema svakom živom biću i svakom komadu zemlje i vode. Nismo ostavili ništa čisto ili zdravo. Je li čudo što nam napokon priroda šalje bolesti? Verovatno bi bilo razumnije pitati se zašto to i ranije nije učinila!

Ipak, priroda nas ne pokušava uništiti. Korona virus ne predstavlja pretnju za postojanje čovečanstva. Ako ništa drugo, učiniće nas i naše okruženje zdravijim i čistijim. Želimo da priroda bude ljubazna prema nama, a mi je maltretiramo i zloupotrebljavamo bilo gde i kako god možemo. Možemo li očekivati da nas neće ispraviti?

Da bismo izbegli bolna učenja prirode, moramo shvatiti dve stvari: 1) sve je povezano sa svim ostalim. Šta god da uradi svako od nas to utiče na ceo sistem. 2) Da popravimo svoje odnose sa prirodom, moramo raditi na vlastitoj prirodi. Ne možemo biti ljubazni prema svom drveću i istovremeno biti zli prema svim ljudima, ali ako budemo ljubazni prema svim ljudima, bićemo takođe ljubazni prema svom drveću, životinjama i svemu što postoji.

Korona virus nas neće pustiti, tako da nećemo misliti kako iz njega možemo izaći na bilo koji način, osim kroz međusobnu povezanost. Tu se nalazi naše lako i prijatno postojanje. Ove pozitivne veze lek su za COVID-19 i za bilo koji drugi virus. Ako promenimo svoje srce jedni prema drugima, nijedan virus neće razboleti naša tela.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.