понедељак, 29. јун 2020.

ISTINA



Istina
  
Tako je lepo rečeno: „Snaga leži u istini“. Ali šta je to istina?

Nju je, naročito danas, veoma teško pronaći. Tražimo je u spoljašnjem svetu, koji kao da je lavirint sačinjen od informacija.

Da li znate za one „AHA!!“ trenutke? To su trenuci kada vam se sve uklopi i stvori se čitava slika nečega. Volim to! Sve što je prethodno bilo nejasno, kao u magli, odjednom se jasno vidi. Ali, ipak samo dok sve opet ne postane nejasno, kada posumnjamo i zapitamo se: šta se zapravo ovde događa? I, tako to ide i nastavlja se, i naša perspektiva i naše poimanje istine širi se malo-pomalo.
  
Mislim da istinu možemo da doživimo jedino u sebi, i da svako od nas nosi našu istinu u sebi. To je poput slagalice koju samo treba sastaviti. Zvuči tako jednostavno, ali nije.

Istinu, koja je i naša i drugih, ne možemo da vidimo kao istinu. Naš sopstveni sud stoji između naše istine i istine drugih.

Ali, šta je to što u nama de fakto sudi tome šta je istina, a šta nije? Izgleda kao da se tada pokrene neki program i mi procenjujemo sve podatke, koje uzimamo u skladu s našim karakterom, iskustvom i onim što smo doživeli. Tako formiramo svoje mišljenje i nastaje slika naše istine.

Voleo bih da uspemo u tome da istinu koja je i moja i drugog ne vidimo kao nešto što za nas oboje jeste neistina, već upravo kao njegovu istinu – bez toga da nju procenjujem, i bez toga da njega sudim. Mislim da tada možemo malo-pomalo da otkrijemo celu istinu. Ali, ovo deluje samo onda kada smo u interakciji jedan s drugim, i kada postoji naša međusobna otvorenost, i kada smo obostrano istinski zainteresovani jedan za drugog. I, o tome moramo da odlučimo svaki put iznova.

Ovde imamo slobodan izbor.

I, ako pažljivo pogledamo – isto je. Ono što je juče bilo neistinito i zbunjujuće, danas je moja istina i kristalno je jasno.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.