понедељак, 8. јун 2020.

POTRAGA ZA ISTINOM U SVETU LAŽI



Potraga za istinom u svetu laži 

Ono što vidimo više nije ono što i dobijamo. Lavina nepouzdanih i pogrešnih informacija širi se svetom alarmantnom brzinom, posebno sada, usred pandemije COVID-19.

Međunarodne organizacije kažu da se teorije zavere i promocija lažnih vakcina protiv virusa šire svetom i ugrožavaju živote. I, zaista, lažna stvarnost, koju sada vidimo, odražava kvalitet lanca naših međuljudskih veza, koje smo lažno stvorili između nas. Ovu zabrinjavajuću situaciju možemo da preokrenemo podsticanjem poverenja i pouzdanosti unutar društva, tako što ćemo promeniti naše odnose. 

Ova mreža laži je rezultat namerne manipulacije koja potiče iz političkih partija i tabora, velikog biznisa i moćnih donosilaca odluka, i koja se lukavo ubacuju u dnevna izdanja.

Američki predsednik Donald Tramp nedavno je potpisao izvršnu naredbu usmerenu na kompanije koje se bave društvenim medijima, a da bi se “slobodan govor odbranio od jedne od najtežih opasnosti s kojom se suočio u američkoj istoriji”. Akcija je preduzeta nakon što je Tviter dva Trampova tvita označio kao „potencijalne obmane“. Ono što se oceni kao pouzdano, očigledno zavisi od očiju posmatrača. Društveni mediji su u velikoj meri zamenili tradicionalne medijske kuće, postavši glavni ponuđač informacija. Ali verodostojnost informacija na internetu je mnogo složenija i manje iskrena nego u tradicionalnim medijima. Obrazovna, naučna i kulturna organizacija Ujedinjenih nacija (UNESCO) ovo naziva „informaciona zagađenost“, problem koji je teško rešiti, budući da se veliki deo dezinformacija na platformama društvenih medija širi neopaženo.

Gotovo da i nije moguće da se dobiju pouzdane, činjenične informacije. Teško je verovati da mediji postupaju pravično, nepristrasno i sa integritetom. U člancima skoro redovno možemo da nađemo neke preterane opise, lažne informacije, pogrešne navode ili mišljenje prerušeno u činjenicu.

Ova mreža laži je proizvod namerne manipulacije koja potiče iz političkih partija i tabora, velikog biznisa i moćnih donosilaca odluka koji se lukavo ubacuju u dnevna izdanja. Iz tog razloga u svetu vlada konfuzija između činjenica i laži, šta je verodostojno šta nije. Međutim, ako učinimo korak unazad i vidimo stvari šire, uočićemo da društvo nije pasivan posmatrač u ovom spektaklu lažne stvarnosti. Nismo navikli na istinu, zato ugodno ulazimo u laži, čak i uživamo u njima i plaćamo za njih. Tamo gde postoji potražnja, tu je i ponuda.

Tako, čak i kada bi postojao istinoljubiv čovek, naš lažni svet bi ga brzo odbacio. Istina tog čoveka bila bi tumačena kao lažna. Ne smemo da dozvolimo to da i dalje budemo pokretači podela, dozvoljavajući egoističnoj prirodi, koju smo hranili, da nas uvuče u borbe jednih protiv drugih. Došlo je vreme da se pozabavimo stvarnošću naših života i da razumemo to da nam treba prava komunikacija koja će otvoriti nove, kvalitetne veze, za koje nam očajnički treba da rastu i šire se. Takva komunikacija neće biti samo izvor pouzdanih informacija, već i preduzeće za socijalno obrazovanje, alat i sredstvo za obezbeđivanje redovne i pravilne komunikacije. U stvari, potreban je novi obrazovni sistem za celo društvo, decu i odrasle, koji bi nam dao tačnu sliku gde smo, šta treba da popravimo i kako da izvršimo zadatak da bismo zaista uživali istinit svet.

Kada se ovakvo prepoznavanje razjasni unutar nas, moći ćemo ispravno da filtriramo otrovne informacije i da uspostavimo potpuno nove medije, medije koji na prvo mesto stavljaju blagostanje ljudi. Ovi novi mediji bili bi čvrsto utemeljeni u osnovnim zakonima prirode, što je povezanost u stvarnosti čitavog globalnog sveta, i težili bi da održe uravnotežen duh u društvu, i doprineli bi isključivo socijalnom ujedinjenju. Svet u jedinstvu jeste svet istine.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.