четвртак, 20. август 2020.

BUDUĆNOST TEHNOLOGIJE - UĆENJE TEHNOLOGIJE POVEZANOSTI




„Budućnost tehnologije: učenje tehnologije povezivanja“

Naš svakodnevni život je na ovaj ili onaj način pod dubokim uticajem najvećih američkih tehnoloških kompanija. Informacije kojima smo izloženi, ono što konzumiramo, kao i naše virtuelne interakcije, u velikoj meri zavise od internet platformi, koje su nedavno bile izložene tome da Kapitol Hil propituje kako one posluju. Izvršni direktori Amazona, Gugla, Fejsbuka i Epla pokušali su da odbiju optužbe o pristrasnosti prilikom odabira sadržaja, uplitanja u privatnost nekih osoba, kao i o tržišnoj dominaciji u stihijskoj konkurenciji. Ali, pitanje na koje još uvek nije dat odgovor jeste to koliko oni doprinose zbližavanju ljudi. Svako saslušanje koje ne pokrene takvu promenu biće površno i besmisleno.

Ogromni umovi koji stoje iza tehnoloških kompanija mogu i treba da primene svoje veštine u razvoju softvera koji je namenjen za povezivanje, uključujući simulatore poželjnih ljudskih odnosa i toga kako da se oni ostvare. Ideja je da se vizualizuje savršeni suživot i međuzavisnost u kojima pojedinci funkcionišu poput zupčanika koji uče korake za realizaciju ove vizije, idealne integracije među ljudima. Da bi postigao ovaj cilj, učesnik treba da prati postepeni proces tokom više nivoa napredovanja dok svaki od njih ne oseti da je udobno povezan.

Dubina američkog nepoverenja prema ovakvim tehničkim gigantima otkrivena je u studiji koju je agencija Pev Risrč sprovela u junu. Zapravo 72% odraslih Amerikanaca koji su u ovom istraživanju ispitani kažu da velike tehnološke kompanije imaju previše "moći i uticaja" u politici. Početkom ove godine još jedna anketa utvrdila je da 65% ljudi razmatra da širenje industrije nad manjim konkurentima nije korisno za one koji je koriste.

Način na koji društveni mediji upravljaju onim što se razmatra za nepouzdane i štetne informacije isto tako je kontroverzan. U znak protesta više od hiljadu kompanija povuklo je svoje oglase sa Fejsbuka kako bi bojkotovalo navode o tome da medijske platforme nisu bile aktivne protiv govora mržnje.

Zapalite vatru ljubavi

U američkom javnom životu sa svih strana dominira mržnja i nedostatak socijalne kohezije. Nemiri koji su eskalirali u Portlandu i drugim velikim gradovima, pored teškog političkog raskola koji je poslednjih godina zapalio Ameriku, predstavlja požar koji se neće smiriti dok svi akteri ne pronađu zajedničko tle na kojem će moći da se uzdignu iznad svojih razlika i tada izgrade međusobno poverenje i razumevanje.

Upravo ta burna atmosfera u Americi nudi impozantnu priliku ljudima da otvore oči za hitnu potrebu za jedinstvom iznad svega što ih deli, jer bi drugačije od ovog bilo opasno za sve. Napisano je: „Mržnja izaziva svađu, a ljubav pokriva sve grehe“ (Mudre izreke, 10:12). Drugim rečima, sada je vreme od suštinskog značaja za stvaranje uslova da se jedni drugima približimo, ali da ne izbrišemo naše razlike, već da iznad njih izgradimo baldahin bratstva i poštovanja kako bismo omogućili spokoj i mir.

Mudre izreke  (Priče Solomunove), 10:12:
Мрзост замеће свађе, а љубав прикрива све преступе.
Mržnja izaziva samo svađu, a ljubav prikriva sve prijestupe.

Divovi informacionih tehnologija mogli bi da odigraju najveću ulogu u olakšavanju bliskosti, empatije i uzajamne podrške među ljudima, iako trenutni uslovi koje ove platforme stvaraju služe suprotnom. Oni su postali plen političkih interesa, klevetanja i odbojnog maltretiranja i sramoćenja. Ali sama priroda iscrtava crvenu liniju preko svega što ne promoviše kvalitativnu povezanost iznad odvojenosti i praznina.

Tehnologija povezivanja

Sadašnja pandemija oblikovala je novu stvarnost u kojoj izbalansirani ljudski odnosi jesu jedini način da čovečanstvo postigne stabilnost i napredak. Tako, svet je ušao u eru nove vizije uzajamnog davanja, u svim njegovim naporima.

Potrebne su nam tehnološke platforme koje će nam na jednostavan način ilustrovati kako da se pravilno povežemo. Poslovni neuspeh ili uspeh kompanije zavisiće od njihove sposobnosti da ispune i olakšaju potrebu čovečanstva da postigne ključni cilj, postizanje jedinstva.

Ogromni umovi koji stoje iza tehnoloških kompanija mogu i treba da primene svoje veštine u razvoju softvera namenjenog povezivanju, uključujući i simulatore poželjnih ljudskih odnosa, i toga kako da se oni ostvare. Ideja je da se vizualizuju savršen suživot i međuzavisnost u kojima pojedinci funkcionišu poput zupčanika koji uče korake za realizaciju ove vizije idealne integracije između ljudi. Da bi postigao ovaj cilj, učesnik prati postepeni proces tokom više nivoa napredovanja dok ne bude osetio da je svaki udobno povezan.

Poslovi koji razvijaju softver i sredstva za unapređenje čovečanstva jesu budućnost jer je stara paradigma nesmotrene konkurencije postala irelevantna u stvarnosti koja je sve više zavisna. Otuda, ono što je svetu trenutno najpotrebnije jeste kohezivnije postojanje. Naša zajednička vizija i rad u tom pravcu su ono što će svima garantovati prosperitet i mir.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.