субота, 29. август 2020.

VAKCINA ZA KOVID-19 MORA DA DODIRNE SRCE




„Vakcina za Kovid 19 mora da dodirne srce“

Države , jedna po jedna, trude se da potpišu ugovore vredne milijarde dolara, da bi kupile nepostojeće vakcine za Kovid 19. Razvoj efikasne vakcine je trenutno veoma neizvestan, barem prema mišljenju generalnog sekretara SZO (Svetska zdravstvena organizacija) Antonija Guteresa i doktora Antonija Faucija, savetnika Bele kuće za virus korona, a koji su izjavili da je mala verovatnoća da će se u doglednoj budućnosti pojaviti efikasna vakcina – ako se ikada i bude pojavila. 

Moramo da razumemo da virus korona nije događaj sam za sebe; to je prva u nizu kriza koja će nas na kraju izbaciti iz našeg egocentričnog načina razmišljanja i primorati nas da budemo pažljivi i da najzad brinemo jedni o drugima i o prirodi. 

Ali, čak i ukoliko se razvije vakcina, tu se naši problemi neće završiti. U stvari, samo će se pogoršati, i to sa dobrim razlogom. 

Moramo da razumemo da virus korona nije događaj sam za sebe; to je prva u nizu kriza koja će nas na kraju izbaciti iz našeg egocentričnog načina razmišljanja i primorati nas da budemo pažljivi, i da najzad brinemo jedni o drugima i o prirodi. Što više budemo svaku krizu koristili da bismo napredovali ka tom stanju, ta, i sve dolazeće krize će biti lakše. Drugim rečima, što više napora uložimo da se dobrovoljno promenimo, to će priroda ulagati manje napora da nas gura da se promenimo.  

Trenutno se čovečanstvo i ostala stvarnost nalaze na suprotnim putanjama. Dok je sve oko nas povezano, mi, ljudi, sve više i više mislimo samo na sebe. Nesvesni smo i ravnodušni prema šteti koju nanosimo jedni drugima i celoj prirodi, i samo želimo da udovoljimo našim trenutnim potrebama. 

Ali, osam milijardi ljudi ne može tako da živi; to je neodrživo. I, pošto priroda ne funkcioniše tako, a mi smo podređeni zapovestima prirode, onoliko koliko nam se ova zamisao možda ne sviđa, toliko će nas priroda naterati da promenimo kurs i uskladimo se s njom. Otuda, što se pre pokrenemo, priroda će manje boli morati da primeni na nas, da bi nas naterala da radimo ono što ona želi. 

Proizlazi da postoji efikasan lek za Kovid 19, ali on nema nikakve veze sa medicinom već sa svim našim srcima. Kada promenimo svoje stavove, promenimo svoje srce – od otuđenosti do integrisanosti, brige, saosećanja i obostrane odgovornosti – otkrićemo da smo pobedili virus, a da se čak i nismo borili protiv njega. 

U stvari, čineći to, nećemo se zaštititi samo od virusa korona, već i od svih budućih udara koje priroda planira na nas da spusti u onoj meri u kojoj odbijamo da se uskladimo sa njenim zapovestima: da postanemo obzirni, povezani i brižni za naše prijatelje i celokupno stvaranje.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.