уторак, 25. август 2020.

DA LI SU ZAKONI PRIRODE BOG?




„Da li su zakoni prirode Bog?“

Za početak, želeo bih da pročitate odlomak koji je napisao kabalista Jehuda Ašlag (Baal HaSulam) u svom članku „Mir“:

“Najbolje je da se usaglasimo i prihvatimo reči kabalista da priroda (HaTeva) ima istu numeričku vrednost (na hebrejskom) kao i reč Bog (Elohim) - 86. Tada ću biti u stanju da Božije zakone nazovem zapovestima prirode i obrnuto, jer oni su jedno te isto i o tome više ne treba da se raspravlja”.

Problem sa društvom danas, je što sledimo zakone suprotne zakonima prirode. Ljudska priroda, koja je egoistična, i koja se odnosi isključivo na ličnu korist, jeste destruktivna sila koja se suprotstavlja prirodi.

Drugim rečima, dok su zakoni prirode zakoni ljubavi i davanja, koji se harmonično povezuju između svih delova prirode i razmatraju korist celine, ljudski ego bezobzirno eksploatiše druge ljude i prirodu u svoju ličnu korist.

Zato, umesto da sledimo zakone prirode, mi smo izmislili sopstvene zakone - etiku, građanski i religijski zakon - i otkrili preko 200 fizičkih zakona.

Ovo je kao da u mraku pokušavamo da   nađemo naš put, proklizavajući i povređujući sebe oštrim predmetima, nalećemo jedni na druge i slučajno rušimo nameštaj. Odnosno, što se više razvijamo, ulazimo u sve veće i veće krize, a da nismo svesni prirodnih zakona.
Šta onda znači da treba da steknemo svest o zakonima prirode?

To znači da učimo i vežbamo kako da se pozitivno povežemo u društvu da bi naši odnosi bili odeća za ljubav i međusobnu brigu. Drugim rečima, povezujući se kao jedinstvena celina u ljudskom društvu, podešavamo se prema celovitosti prirode i tada, mi doživljavamo novootkrivenu harmoniju, sreću, pouzdanje i mir kojima ispunjavamo naše živote. 

Naročito u našem sadašnjem vremenu, kada iskušavamo zaoštravanje međuzavisnosti širom sveta, potrebni su nam zakoni prirode ili Božje zapovesti - zakoni ljubavi -  da bi ih otkrili između svih i svega.  Mi takav stav moramo da vidimo  kao nešto van našeg trenutnog dometa i nešto što moramo da naučimo i da primenjujemo na sebi ako želimo da doživimo bolje živote. U suprotnom, možemo da očekujemo sve više bola i patnje koji bi nas doveli do istog neizbežnog zaključka: da treba da učimo i upražnjavamo ljubav jednih prema drugima. 

Zato, moja organizacija, Institut za obrazovanje i istraživanje Kabale Bnei Baruh, i ja ulažemo tako mnogo u širenje poruke povezanosti sa svetom. Mi pružamo kurseve i celokupni okvir za istraživanje i zajednicu za sve koji žele proučavati ove zakone prirode na dubljem nivou. Međutim, čak i susretanje sa takvim porukama kao što su kratki članci, videozapisi i drugi mediji na internetu imaju vrednost u dodavanju toliko potrebnoj svesti čovečanstva o zakonima prirode u naše vreme. 

Nadam se da će takva rastuća svest spasiti čovečanstvo od mnogih budućih patnji i da ćemo na tom mestu otkriti svet ljubavi i pozitivnih veza, svet uravnotežen s prirodom.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.