субота, 1. август 2020.

COVID-19 ĆE NAS UJEDINITI (ČAK I PROTIV NAŠE VOLJE)




"COVID-19 će nas ujediniti (čak i protiv naše volje)"

Zajedno s glasinama o vakcini koja uskoro stiže, vlade i lokalne uprave se suočavaju sa realnošću dugotrajnosti i brzog širenja pandemije koronavirusa. Neke vlade i lokalne uprave vraćaju izolaciju, druge mole stanovnike da se pridržavaju uputstava, održavaju udaljenost od dva metra i nose maske. Neke još i kažnjavaju stanovnike, a tamo gde su centralne vlade previše slabe da ovo sprovedu, kao što je El Salvador, bande sprovode zatvaranje palicama za bejzbol ili – kao u Kolumbiji –  oružjem.

Vlade, građani, imućni, oni koji pate, kapitalisti i socijalisti, svi moraju da nadiđu svoje ograničene vizije i sagledaju celinu, koja je čitavo čovečanstvo i sva stvarnost. Samo ako delujemo kao jedno, mi ćemo znati šta da radimo kako bismo ozdravili naše društvo i izlečili se od virusa.

Ali izolacija nije u planu tog rada; to je hitna mera koja u najboljem slučaju može da spreči zarazu, ali ne može da je eliminišei. Čim se ukinu ograničenja, infekcije se vraćaju s osvetom.

Što je još gore, u nekim slučajevima, kao što je slučaj argentinskog ribarskog broda Ehizen Maru, izgleda kao da se virus pojavljuje doslovno niotkuda: cela brodska posada je bila testirana i svi su bili negativni, zatim bili dve nedelje u izolaciji pre plovidbe i potom isplovili na more. Odjednom, nakon nekoliko nedelja na moru bez kontakta, praktično sva posada je dobila COVID.

Koronavirus je tajanstvena buba. U početku smo mislili da ona utiče samo pluća, bolesne i starije osobe. Onda smo shvatili da utiče ne samo na pluća, već i da izaziva zgrušavanje krvi i utiče na ostale delove tela. Onda smo shvatili da utiče ne samo na starije osobe, već na sve, čak i na embrione i novorođenčad, poput masovne zaraze u kojoj je 85 novorođenčadi mlađe od jedne godine pozitivno na koronavirus u jednom okrugu u  Teksasu.

Kao da to nije dovoljno, UN "upozoravaju na globalnu krizu mentalnog zdravlja zbog pandemije COVID-19", a pacijenti i lekari izveštavaju o "promenama u mozgu koji su uočeni kod pacijenata sa blagim simptomima pri oporavku od COVID-19". Nije čudo što generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš kaže da je svet "na prelomnoj tački".

Gospodin Gutereš ne samo da posmatra stanje u svetu, on takođe ističe razlog: nedostatak uzajamne odgovornosti. Prema Dejli Meilu, Gutereš je izjavio da kriza COVID-19 „svuda izaziva zablude i neistine: Laž je da slobodno tržište može pružiti zdravstvenu zaštitu svima… zabluda je da živimo u post-rasističkom svetu, mit je da su svi u istom čamcu", te da razvijene zemlje snažno ulažu u vlastiti opstanak i "da nisu uspele da pruže podršku potrebnu za pomoć svetu u razvoju u ovim opasnim vremenima".

Obnova nakon propasti

Pred našim očima nevidljiva pretnja ruši našu civilizaciju. Stavljeno je ogledalo koje otkriva našu razdvojenost i otuđenost jednih od drugih, kako je dobro Gutereš formulisao. Razbio je naše iluzije o sebi. Naša civilizacija prava došla je do svog kraja i iz olupina će se uzdići novo čovečanstvo.

Malo po malo, mi ćemo razumeti, istinski, u svojim srcima, da se čovečanstvo povinuje istim zakonima koji upravljaju celim univerzumom. Mi još moramo da razumemo da smo deo prirode, da nas je ona stvorila i zato podležemo njenim zakonima. Baš kao što homeostaza, odnosno ravnoteža između različitih, ali međusobno zavisnih elemenata, upravlja celokupnom prirodom, ravnoteža između primanja i davanja mora da upravlja ljudskim društvom.

Čovečanstvo je integralan entitet, nedeljiva celina koja izgleda podeljeno samo zbog naše egocentrične perspektive. Kad gledamo svet, tražimo da dobijemo zadovoljstvo ili da izbegnemo bol. Radeći to, analiziramo koji će deo onog što vidimo da nam donese više koristi ili da nam manje našteti. Nenamerno delimo integralni svet na delove i propuštamo percepciju integralne stvarnosti.

Zbog ove izlomljene percepcije, na primer, kada gledamo filmove o prirodi, naša srca su uvek uz životinju koja se lovi. Ne shvatamo da predatori održavaju stado zdravim tako što jedu uglavnom bolesne i stare životinje, sprečavaju prenaseljenost koja ima za rezultat iscrpljivanje vegetacije. Održavajući vegetaciju bujnom, smanjuje se erozija tla, što sprečava da potoci erodiraju svoje obale, i tako sprečavaju pojavu klizišta i poplava. Kada gledate kroz prizmu celovitosti, nema dobra ni zla; postoji homeostaza, celovitost. Kada gledate kroz prizmu lične koristi, postoji samo dobro ili zlo, povređivanje ili biti povređen.

Ovo je tužni svet koji će pojavom COVID-19 doći do kraja. Došao je da nas primi u integralni svet u kojem je sve jedno, kompletno, nerazdvojivo i nedeljivo. Jasno je da nas virus vodi tamo protiv naše volje. Ali, jači je od nas, tako da što više insistiramo na razdvajanju to ćemo više patiti. Ni jedan vođa neće moći da se bori protiv toga, ni jedan protest neće moći da obnovi ekonomiju, a ni jedna vakcina neće zaustaviti transformaciju društva.

U istom smo brodu iako se ponašamo kao da nismo. Ako ovako nastavimo, svi ćemo potonuti. Otuda, svaka osoba koja razume situaciju mora da prenese poruku. Vlade, građani, imućni, oni koji pate, kapitalisti i socijalisti, svi moraju da nadiđu svoje ograničene vizije i sagledaju celinu, koja je čitavo čovečanstvo i sva stvarnost. Samo ako delujemo kao jedno, mi ćemo znati šta da radimo kako bismo izlečili naše društvo i izlečili se od virusa.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.