петак, 29. јануар 2021.

KAKO MOŽETE DA OKONČATE PATNJU U ŽIVOTU?

 

Link - “How Can You End Suffering In Life?” (Quora)

Kako možete da okončate patnju u životu?

Prvo, mi moramo da razumemo šta je izvor patnje u životu, a onda ćemo moći i da primenimo metod da bismo je okončali.

Da bi se razumeo izvor patnje, mudrost kabale objašnjava ključnu interakciju dve osnovne sile u prirodi: jedna je sila koja se naziva „Svetlost”, sila ljubavi, davanja i povezanosti, znana i kao „Viša sila” i „Stvoritelj” („Bore” na hebrejskom), što znači „dođi i vidi” („Bo” i „Re”), jer ovu silu treba da postignemo kao jasnu percepciju i osećaj da bismo verovali u nju. Ova početna sila stvorila je drugu silu: stvorenje, koje se naziva i „stvoreno biće” ili „želja za užitkom” – nedostatak ispunjenja, suprotan početnoj Višoj sili. 

Viša sila razvija želju za užitkom, navodeći nas da osećamo kao da nam je potrebno  nekoliko različitih vrsta ispunjenja i da njih hoćemo. U osnovi, mi smo sastavljeni od niza želja – hrana, seks, porodica, novac, čast, kontrola i znanje – i svako od nas oseća nagonski poriv da se kroz te želje ispuni u različitom obimu.

Ukoliko ne uspemo u tome da ispunimo ove želje, mi patimo, i ta patnja se proteže od osećaja praznine do osećaja pravog bola, koji može da postane nepodnošljiv. 

Želje za hranom, seksom i porodicom su prirodni telesni instinkti koje dele sve životinje. Suprotno tome, želje za novcem, čašću, kontrolom i znanjem su socijalne želje, zasnovane na upoređivanju onoga što mi imamo u odnosu na druge, i takve želje su svojstvene svim ljudima.

Otuda, izvor patnje je to da ispunjenja ovih želja nije moguće. U kabalističkom smislu, kada Svetlost (zadovoljstvo/ispunjenje) ne ispunjava želju, tada ona pati, i ta patnja može da bude intenzivna ili blaga, dugotrajna ili trenutna, kolektivna ili pojedinačna.

Time što razumemo da izvor naše patnje jeste to što naše želje nisu ispunjene, otkrivamo da smo u stalnoj trci za tim da se one ispune. Problem je u tome što naša želja za užitkom može da uživa jedino na štetu drugih ljudi i prirode, i tako se mi postavljamo jedni nasuprot drugima kao da povlačimo konop, gde svako vuče na svoju stranu. Zbog toga je svako ispunjenje koje osećamo u ovoj trenutnoj postavci samo prolazno, nakon čega se ponovo osećamo prazno, i stalno iznova želimo drugačije ispunjenje. 

Rešenje ove nevolje je u obrtanju smera u kojem uživamo. Ukoliko bismo, umesto toga da želimo da primimo ispunjenje jedino za sebe, a na račun drugih, razvili novu želju – onu kada dobrobit želimo drugima – tada bismo ušli u novi nivo života gde bismo osećali stalno ispunjenje.

Levo: direktno primanje zadovoljstva u želju dovodi do njenog gašenja. Desno: namera koja je za dobrobit drugih preusmerava zadovoljstvo, omogućavajući stalno ispunjenje.

Naša želja da uživamo jedino zarad svoje koristi uveliko ograničava i sužava naš osećaj ispunjenja na vrlo male i prolazne trenutke, i većinu vremena mi osećamo prazninu i patnju, što je zbog toga da bi nas to guralo da tražimo ispunjenje. Nasuprot tome, želja koja je za dobrobit drugih ima neograničen potencijal za ispunjenje, jer mi, dok težimo ka dobrobiti za druge, ulazimo u ravnotežu s početnom silom –  što je sila ljubavi, davanja i povezanosti, i koja je na suprotnoj strani stvarnosti – želeći da dajemo upravo poput nje.

Mudrost kabale je metoda koja nas uči kako da se podvrgnemo takvom prelasku. Kabala na hebrejskom znači „primanje”, jer nas uči kako da primimo ispunjenje na način koji je, zapravo, prilagođen prirodi, ispunjenje koje ne nestaje, već se neprestano povećava. 

S jedne strane, kabala je postala prilično popularna, ali s druge strane to je skrivena mudrost, jer se njeni rezultati osećaju u osećajima i željama svake osobe. Ipak, kabala je otvorena za sve i omogućava nam da razumemo to kako da radimo sa svojim željama da bismo neograničeno primali ispunjenje. Radeći tako, mi postajemo istinski srećni, dok se patnje oslobađamo na samom njenom izvoru.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.