среда, 6. јануар 2021.

ŠTA JE ZAHVALNOST?

 

Link - “What Is Gratitude?” (Quora)

Šta je zahvalnost? 

Jedan od mojih učenika me je, kao kabalistu, pitao o tome šta zahvalnost jeste u skladu s mudrošću kabala? Kabala je ozbiljna mudrost, te kada raspravlja o zahvalnosti, to se odnosi na zahvanost u duhovnom. Šta je to zahvalnost u duhovnom?

Zahvanost u duhovnom se, pre svega, odnosi na osobu koja ima želju i cilj da postigne duhovno. Takva osoba nema znanja o tome šta je to duhovno, ali oseća unutrašnju potrebu i na kraju počinje da proučava mudrost kabala.

U mudrosti kabala učimo to da svrha stvaranja jeste to da svi ljudi otkriju harmoniju i blaženstvo povezanosti između sile stvaranja, što je primanje, i njene suprotnosti, što je duhovna sila – davanje. Šta to znači?

Na putu otkrivanja ove uzvišene povezanosti, potrebno je da otkrijemo to da smo pod kontrolom ega i da je ego zla i razorna sila. Zašto ego jeste zlo i zašto je destruktivan? To je zbog toga što ljude stavlja u takav odnos da budu jedni protiv drugih, razara prirodu, našu životnu okolinu, a na kraju i samog sebe uništava time što nas nagoni na to da uživamo u onome što pruža kratkotrajno zadovoljstvo, ali je dugoročno loše za nas. Otkrivanje da ljudski ego jeste zla i razorna sile, u mudrosti kabala se naziva „prepoznavanje zla”. „Kabala” na hebrejskom znači „primanje”, i kroz ovu mudrost mi otkrivamo da postojimo u negativnoj formi primanja, u kojoj hoćemo da primamo i privlačimo sebi, a da na kraju nemamo nikakave koristi od toga što to pokušavamo.

Međutim, nasuprot ovoj negativnoj sili primanja je pozitivna sila dobra, sila davanja. Sila davanja može da uravnoteži silu primanja, i tada mi možemo u harmoniji da postojimo između ove dve sile, povezujući pozitivnu i negativnu stranu stvarnosti.

Kombinovanje ove dve sile je u osnovi svega što radimo, zbog toga što specifično kroz ispravno kombinovanje ove dve strane stvarnosti možemo da otkrijemo kako da živimo bez toga da grešimo i kako da rešimo sve probleme koji proizlaze iz našeg odnosa prema stvarnosti, a koji je takav da uzimamo u obzir isključivo njenu negativnu, egoističnu stranu.

Time što nesvesno dopuštamo da ljudski ego upravlja našim razmatranjima i postupcima, dopuštamo to da nas valjak evolucije gura sve dublje i dublje u naizgled nerešive probleme na ličnom, društvenom, ekonomskom, ekološkom i globalnom nivou. Ego, koji nije povezan sa silom davanja, a koja bi ga uravnotežila i uredila, stoji iza svakog problema koji imamo u životu.

Zbog toga moramo da naučimo kako da radimo sa svojim egom da bismo znali kako da ga, njegovom suprotnom pozitivnom silom, uravnotežimo. Kada uspemo to da u svoj život pozovemo pozitivnu silu, čak i u najmanjoj meri, a protiv urođene negativne sile, postajemo zahvalni na tome što nam je negativna sila data kao naša priroda. Drugim rečima, povezivanjem sa pozitivnom silom davanja iznad negativne egoistične sile, otkrivamo to da je negativna sila u stvari dobra sila, ukoliko možemo da je koristimo kao podsticaj da iznad nje povećamo naše pozitivno povezivanje.

Ravnotežu pozitivne i negativne sile opisuje kralj David u Psalmima, gde kaže: „Spasao si moju dušu”. To jeste, pre nego što primimo pozitivnu silu, mi postojimo samo u negativnoj sili, i u tom stanju se osećamo veoma loše. I, nakon dužeg vremenskog perioda, dolazimo u stanje u kojem primamo pozitivnu silu, a kada je primimo, osećamo zahvalnost. Zahvalnost koju u tom trenutku osetimo je – duhovna.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.