недеља, 31. јануар 2021.

ZAŠTO JE DUHOVNO BUĐENJE TOLIKO BOLNO?

 

Link - “Why Is Spiritual Awakening So Painful?” (Quora)

Zašto je duhovno buđenje toliko bolno?

Najmračnije doba noći je pred zoru. Slično tome, autori Knjige Zohar su pisali da će najmračnije vreme čovečanstva doći pred njegovo duhovno buđenje.

Kabalisti Rav Isak Lurija (Ari) i Rav Jehuda Ašlag (Baal HaSulam) ukazali su na to da vreme o kojem se govori u Knjizi Zohar jeste period koji traje od kraja 20. veka i u okviru 21. veka.

Baal HaSulam je naše doba nazvao „poslednja generacija”. Izraz opisuje uzvišeno duhovno stanje, koje je konačno i najviše od svih duhovnih stanja, a ne kako bi to možda moglo da zvuči – vreme apokaliptične tragedije.

Upravo je naše doba, ističu kabalisti, ono doba kada ulazimo na početak duhovnog uspona, i na kraju postižemo konačno stanje ljudske evolucije.

Međutim, da bi se dogodila pozitivna duhovna transformacija, potrebno je da se dobrovoljno podvrgnemo procesu duhovne transformacije.

To je kao da sada imamo porođajne bolove koji prate rađanje u novom dobu i novoj generaciji, a kao i kod svakog rađanja, proces je prilično težak i izazovan.

Sve do našeg vremena, razvijali smo se u skladu sa korporalnim željama za hranom, seksom, porodicom, novcem, čašću, kontrolom i znanjem, a u našem dobu počinjemo da osećamo novu želju koju ne možemo da odredimo poput ostalh želja. Umesto toga da nas privlači novo i više stanje, mi radije osećamo sve veće nezadovoljstvo u našem trenutnom stanju, a to je da nas želje koje imamo ne ispunjavaju. Što više postajemo podeljeni jedni između drugih i ogorčeni jedni na druge, to više otkrivamo da nam je teško da se ispunimo.

Takvo je buđenje nove duhovne želje među našim korporalnim željama. Naposletku, takva želja se i pojavljuje da bismo tražili to na koji način da je ispunimo, ali da bismo to uradili, potrebni su obrazovni i društveni uticaji koji ovu želju vode ka njenom ostvarenju.

Sve dok ne otkrijemo i ne primenimo metodu za ispunjenje ove nove želje, do tada ćemo – što se više budemo trudili da je ispunimo svojim nekadašnjim pristupima i učenjima – više nailaziti na krizu.

To je i razlog iz kojeg je naše početno duhovno buđenje tako bolno: mi osećamo rastuću potrebu za duhovnim, a nemamo smernice kako da se optimalno povežemo sa ovom novom potrebom.

Bez smernica za ovu novu metodu za ispunjenje naše novonastale duhovne želje, mi se suočavamo sa sve više problema i kriza širom sveta, na ličnom, društvenom, ekonomskom, ekološkom i globalnom planu. 

Mudrost kabale razvijena je specifično kao metoda za ispunjenje ove novonastale želje. Iako se prvi put pojavila pre 5.000 godina, kabalisti su je uglavnom držali u tajnosti tokom generacija, jer su znali da čovečanstvo još nije sazrelo u svojoj potrebi za mudrošću. Međutim, glavni kabalisti, poput Arija i Baal HaSulama, autora Knjige Zohar, precizirali su da je naše doba ono u kojem će čovečanstvo masovno postati spremno za mudrost i biće otvoreno za učenje koje ona pruža.

Drugim rečima, naše doba se opisuje poput tame pred zoru, a jedino što mi treba da uradimo jeste to da naučimo kako da svoju novonastalu želju vodimo u duhovno-produktivnom pravcu, i to zarad toga da osećaje koji u našem dobu preovladavaju preokrenemo – one osećaje koji nam donose nevolje i krize, u takve koji postoje u višim stanjima povezanosti i uzvišenosti, kakve nikada ranije nismo iskusili.



Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.