петак, 31. јул 2020.

KOJU IDEJU TREBA DA IZGRADIM?



Koju ideju treba da izgradim?

Šta je potrebno da se izgradi uspešan startup u ovim nesigurnim vremenima? 

Na početku treba da shvatimo u kojoj se meri svijet u posljednjih nekoliko mjeseci prebacio na novi program. 

Danas živimo u potpuno drugom svetu. Kao da su nas vanzemaljci posetili i ugradili novi čip u našu stvarnost, menjajući okolna stanja, naša ponašanja i naše načine razmišljanja. 

Ipak smo u tranzicijskoj fazi i isto tako, mnogi ljudi nastavljaju da pokušavaju da rade po zastarelom programu našeg pre-koronavirusnog programa, programu koji daje prioritet vrednosti sopstvene koristi u korist drugih. 

Kada bismo shvatili evolucijsku tendenciju prirode, da svi njeni delovi vode ka savršenom povezivanju i međuzavisnosti, videli bismo kako su današnje promene u našu krajnju korist: one nas približavaju jedna drugoj, ne nužno fizički, već ka srčanom pristupu. bliskosti. 

A kada se osećamo bliže jedni drugima, osećamo se srećnijim, samouverenijim, sigurnijim i zdravijim. 

Prema tome, ono što nam je danas potrebno više od svega je okruženje koje može da podrži, ohrabri i usmeri našu vezu, tako da možemo izbalansirati svoje odnose sa našim novim razvojnim programom - uslovima koji zahtevaju veću saradnju i brigu jedni o drugima. 

Ako ne uspemo da nadogradimo svoje stavove jedni prema drugima kako bismo uskladili međusobnu zavisnost i odgovornost koju zahteva današnji novi program, tada ćemo osetiti sve veću težinu na svojim ramenima, što se više bude išlo napred  iz dana u dan. 

Priroda nas je uz pomoć koronavirusa postavila u nove uslove upravo da bi nas transformisala. 

Prema tome današnji startup to mora da uzme u obzir. 

Ako su naši prošli startapovi završili na pijaci koja ih je poredila jedne protiv drugih, sada bi se sve trebalo promeniti. I dalje treba da se takmičimo, ali naša konkurencija mora da se prebaci sa egoistične, gde pokušavamo da iskoristimo što veći deo tržišta za svoj posao, do takmičenja u kojem svi želimo da damo što veću vrednost čovečanstvu.  

I, šta danas znači „vrednost“? To znači briga da su zadovoljene sve potrebe, kao i pomaganje svima da istinski postanu srećni, sigurni i zdravi unapređenjem kvaliteta ljudskih odnosa. 

Zato, svako ko je dovoljno hrabar da pokrene startup u ovom periodu treba prvo da bude opremljen dovoljnim znanjem i okruženjem za razumevanje tranzicije u kojoj se svet nalazi, a zatim da kreira alate koji pomažu ljudima da se osećaju bliže jedni drugima. 

Na primer, postoji dovoljno prostora za tehnologiju da se razviju sredstva pomoću kojih možemo da se osetimo zajedno u jednoj prostoriji, a još više kao delovi jedinstvene celine u kojima svako oseti svaki naš dah i kontakt. 

Drugim rečima, dok se krećemo ka otkrivanju naše čvrste međuzavisnosti, možemo razviti tehnologije koje nam pomažu da osetimo šta znači osećati se kao jedno sa svima, i koje će nam tako pomoći da usmeravamo našu sudbonosnu tranziciju mnogo pozitivnije i skladnije. 

Prema tome, potrebne su nam startup-ideje koje autentično ispunjavaju ljudsku potrebu za povezanosti, a to će nam olakšati prelazak sa našeg trenutnog stepena na veću međusobnu podršku i razmatranje.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.