среда, 11. новембар 2020.

DA LI SU MASKE ZA ZAŠTITU OD VIRUSA KORONA ZAISTA EFIKASNE

 

Link - “Are Coronavirus Masks REALLY Effective?” (Quora)

„Da li su maske za zaštitu od virusa korona ZAISTA efikasne?“

Maske su veoma zanimljiv fenomen u ovoj pandemiji. Uobičajene zdravstvene smernice, koje su iste širom sveta, uključuju držanje međusobne distance, održavanje lične higijene i nošenje maski, a maske prevashodno služe za to da zaustave da mi širimo viruse na druge. 

Zašto su maske toliko zanimljive? 

To je zato što mnogi ljudi nose maske kao zaštitnu meru da se ne bi zarazili od drugih, ali maske najčešće deluju u suprotnom smeru: sprečavaju širenje virusa od osobe koja nosi masku ka drugima. 

Ako na pandemiju virusa korona gledamo kao na lekciju o ljudskim odnosima koju nam priroda šalje, onda se uslovi dugoročnog nošenja maski širom sveta mogu razmatrati kao lekcija čitavom čovečanstvu o međusobnoj odgovornosti i brizi. To je slično načinu kako mi odgajamo decu govoreći im da se ponašaju pošteno i ljubazno, jer je na kraju za njih dobro da to čine, a u širem kontekstu oni nauče kako da se pozitivno odnose jedni prema drugima. 

Čovečanstvo tek treba da postane svesno kako priroda deluje iza kulisa: ona nas podiže da se sve više povezujemo i hoće da na kraju skladno realizujemo našu povezanost. Za sada, mi ovu sve čvršću povezanost osećamo kao pojačani pritisak i stres i puno patimo zbog toga. Međutim, ako dozvolimo fundamentalni pomak u našem pristupu prema našoj sve većoj povezanosti – od namere da smo korisni samo sebi, do namere da budemo korisni drugima – tada ćemo bukvalno doživeti novi svet. Osetićemo da naša čvrsta povezanost jeste prilika za nas da se podvrgnemo ovoj sudbonosnoj promeni egoističnog stava u altruistični, i čineći to, osetićemo kako izlazimo iz svojih uskih samoljubivih, ličnih uglova i ulazimo u veliki, nov, skladan svet mira, ljubavi, jedinstva i savršene povezanosti među svima nama.

Takođe, nošenje maski može da ilustruje primer iz našeg sadašnjeg života, filtriran kroz četiri faze promene stava koje mudrost kabale opisuje; faze koje prelazimo da bismo otkrili našu savršenu međusobnu povezanost. 

Primanje zarad primanja: masku nosim isključivo s namerom da zaštitim svoje zdravlje. Ovo je najegoističnija od četiri faze. 

Davanje zarad primanja: masku nosim jer razumem da njome štitim druge od sebe – na primer ukoliko sam asimptomatski nosilac – ali dok radim tako imam nameru da i sebe na kraju zaštitim. Drugim rečima, stalo mi je do drugih jer mi je stalo do sebe. Ovo i dalje jeste egoistično, ali u sebi ima element altruizma. 

Davanje zarad davanja: masku nosim jedino s namerom da druge ne zarazim virusom. Drugim rečima, „davanje zarad davanja” jeste namera da neću nikakvu štetu da nanesem drugima. 

Primanje zarad davanja: pored toga što masku nosim da ne bih naneo štetu drugima, razmišljam i o tome šta mogu da učinim da bih drugima doneo Dobro i korist. 

U mudrosti kabale, ove četiri faze opisuju mnogo viša stanja duhovnog postizanja u odnosu na primere koji su ovde izdvojeni. Međutim, ovi primeri nam nude to da okusimo malo od puta ka pozitivnoj povezanosti koji je pred nama. Tako se nošenje maski može povezati sa vežbanjem našeg pozitivnog pristupa jednih prema drugima, i na taj način možemo da poboljšamo našu povezanost i svet u kojem živimo.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.