четвртак, 5. новембар 2020.

ZA KOGA SMO ODGOVORNI?

Link - “For Whom Are We responsible?” (Quora)

Za koga smo odgovorni?

Postoji izreka: „Čitav svet je stvoren za osobu“ (kabalistа Jehuda Ašlag, „Uvod u knjigu Zohar”). To znači da na posletku, mi smo odgovorni za čitav svet, to jest za čitavo čovečanstvo.

I, postavlja se pitanje: zašto nam nedostaje osećaj odgovornosti za čitav svet?

To je zato što naša priroda deluje kroz sebičan filter  „maksimalno ispunjenje uz minimalan napor”, koji nas sprečava da osećamo tako ogromnu odgovornost.

Osećaj odgovornosti za čitav svet stavio bi nepodnošljivu težinu na naša ramena i, da bismo sebe poštedeli takvog stalnog tereta, naša samoljubiva priroda traži udobniji pogled na svet. Ona eliminiše osećaj odgovornosti za bezbroj drugih ljudi i zaokuplja nas sopstvenim ličnim potrebama, željama i brigama.

Svet doživljavamo kao projekciju svojih unutrašnjih kvaliteta. Prema tome, ako ne preduzmemo korake da se uzdignemo iznad naših uskih ličnih interesa, a zarad toga da budemo od koristi drugima, onda svet percipiramo kao svet prepun pojedinaca koji daju prednost svojim interesima, često na štetu drugih i prirode.

Međutim, što se više budemo uzdizali iznad svojih uskih, ličnih interesa i težili ka tome da budemo na korist drugima, to ćemo više razvijati osećaj odgovornosti i obzira prema njima. Ako postavimo sebe tako da budemo na korist drugima, osetićemo da smo jedni drugima bliži i draži. Drugim rečima, što više budemo razvijali nove altruistične stavove iznad naših urođenih egoističnih, to ćemo više osećati da smo odgovorni za sve šire i šire krugove ljudskog društva, sve dok na kraju ne budemo osećali da smo odgovorni za čitav svet.

Povrh toga, vidi se da u današnjem svetu postoji više međusobne povezanosti i međuzavisnosti nego ikada ranije. Živimo u vremenima kada naša globalna povezanost postaje sve očiglednija kroz globalne ekonomije i tehnologije. Virus korona je, isto tako, ključni primer naše globalne međuzavisnosti, koji pokazuje da je sitna čestica koja se pojavila u jednom gradu postala globalna pandemija. Zbog toga, odgovornost i briga samo za pojedinca, odabranu grupu ili naciju neće obezbediti našu trajnu sreću, mir i sigurnost. Danas smo u značajnom prelaznom dobu u kojem ćemo morati da počnemo da preuzimamo odgovornost za dobrobit čovečanstva, jer korist ili šteta koju ćemo imati zavisi od stepena koristi ili štete koju čovečanstvo iskušava.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.