среда, 25. новембар 2020.

ŠTA JE MOLITVA

 

Link - “What Is A Prayer? ” (Quora)

„Šta je molitva?

Rođeni smo i odrastamo percipirajući i osećajući svet egoistično, što dovodi do nagomilavanja problema u našem životu. Svrha našeg susreta sa svim vrstama problema jeste u tome da dobijemo želju da se uzdignemo iznad naše trenutne percepcije i osećaja i da otkrijemo novi svet, svet ljubavi, pažnje i pozitivne povezanosti između nas.

Transformacija iz naše urođene egoistične percepcije i osećaja u novu altruističnu, izvršava se akcijom koja se naziva „molitva“.

Šta je molitva?

Molitva ne znači deklamovanje reči iz neke knjige, bez obzira na to koliko je knjiga sveta, niti znači traženje od Više Sile to da promeni nešto u svetu, ili da bude od koristi nekome pojedinačno. Umesto toga, budući da je naša celokupna percepcija stvarnosti egoistična, gde iz trenutka u trenutak želimo da izvučemo ispunjenje za sebe, molitva je iskreni zahtev da ispravimo svoj egoistični pristup stvarnosti i postanemo blagotvorni za svakog i za sve što nas okružuje.

Drugim rečima, molitva je - zahtev za ispravku, gde, umesto da želimo da egoistično apsorbujemo, primamo i iskorišćavamo druge za ličnu dobit, kao što to uobičajeno radimo, mi razvijamo istinsku volju za tim da mislimo i želimo na suprotan način: da dajemo, da darujemo i koristimo sebe za dobrobit drugih.

Ishod iskrene molitve za ispravkom iz dubine naših srca jeste u zapovesti, kao što su naši mudraci napisali: „I, voli svog prijatelja kao sebe samog“ (Treća Mojsijeva knjiga, 19:18). Odnosno, naša molitva treba da nas dovede do stanja u kojem osećamo druge onako kako osećamo sebe. To radimo tako što preokrećemo, što nameru iznad našeg ega ispravljamo u nameru zarad davanja.

Prema tome, molitva znači postizanje istinske želje da volimo druge onako kako volimo sebe, kao i otkrivanje pune mere u kojoj zapravo volimo sebe. Ako je naša želja istinita, iz dubine srca, tada će nas nagraditi Viša Sila, koja ispravlja naš ego tako što nam daje mogućnost da možemo da volimo druge u onoj meri u kojoj volimo sebe.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.