субота, 19. септембар 2020.

ROŠ HAŠANA - DA LI ĆE BITI GORE PRE NEGO ŠTO BUDE BOLJE?



„Roš Hašana – da li će biti gore pre nego što bude bolje?“ (Bizkatalist)

Uskoro ćemo proslaviti, jevrejsku Novu godinu, Roš Hašana kao nijednu do sada. Sinagoge širom Amerike i sveta prilagođavaju svoje službe ograničenjima kоје kovid 19 traži, limitirajući fizička okupljanja. Pored gubitka mnogih života, pojedinci i čitave zajednice duboko su pogođeni udarima koje pandemija stvara na polju ekonomije, uzrokujući pustoš u talasima koji idu jedan za drugim i koji su podstakli antisemite da krive Jevreje za stvaranje i širenje virusa. Mračna budućnost izgleda kao najrealniji scenario, ali on bi definitivno mogao da se promeni ukoliko bi našu sudbinu videli kao jedinstven, nedeljiv plan.
  
A sada se dešava suprotno. Podele, mržnja prema sebi i sukobi koji postoje među američkim Jevrejima, signaliziraju na unutrašnju rascepkanost koja ugrožava kontinuitet živahnog jevrejskog života sada i za generacije koje dolaze. Izrael, politika, oni koji se razmatraju za Jevreje – ove teme još više potpiruju goruće sukobe u našoj zajednici.

Zanimljivo je da je kovid 19 došao ne pridajući pažnju tome ko je religiozan, a ko sekularan, levičar ili desničar. U međuvremenu, ne uspevamo da sagledamo širu sliku, a to je preteća kriza izazvana virusom koji nikoga ne zanemaruje. Kovid 19 se pojavio i naš uobičajen život zaustavio sa jasnom svrhom da nas natera da razmišljamo o sebi i svojim egoističnim pogledima prema drugima i okolini. 

Kako možemo da razumemo opštu nameru kada smo toliko zauzeti svađama i sukobima?

Nažalost, u prazničnu sezonu ulazimo s povezom oko očiju, zaokupljeni povratkom rutini i uobičajenim borbama za moć, brinući samo o svojim ličnim interesima. Krajnje je vreme da se zaustavimo i čvrsto uhvatimo novu godinu kao jedinstvenu priliku za introspekciju i promene. Roš Hašana, od hebrejskog „Roš Hašinui“ (heb: početak promene), označava ne samo početak hebrejskog kalendara, već isto tako simbolizuje obnovu – vreme za unutrašnju procenu naših misli prema drugima i namere koja stoji iza naših postupaka. 

Nama sada upravlja naš intelekt koji odmah pravi kalkulacije o tome kako da egoistične odnose najbolje sledimo u svoju korist, podstičući razdvajanje i sukobe. Došlo je vreme da nas inspiriše viši, sveobuhvatniji i staloženiji način razmišljanja, koji će nam pomoći da otvorimo oči i prepoznamo svoje iscrpljujuće i jalove borbe u ovom životu i da umesto toga izaberemo promenu. 

Kako je moguća tako značajna transformacija? Snagom prirode – silom koja dosledno radi na objedinjavanju svih detalja stvarnosti, koja sve nas obuhvata i povezuje kao jedno, koja nadilazi naše ograničene i sebične namere – duboka promena je sigurna. 

Naš problem je to što smo trenutno u stanju suprotnom prirodi, u kojoj sve funkcioniše u ravnoteži. Zbog toga što se ne integrišemo u veći sistem, u kojem živimo kroz međusobno narušene odnose, priroda će nastaviti da pojačava uticaj pandemije dok ne odreagujemo i ne ujedinimo se. Našim životima već upravljaju zatvaranja, ograničenja, neizvesnosti, a svaki sledeći udarac biće još bolniji od prethodnog, sve dok ne uložimo napore da poboljšamo povezanost u našim ljudskim odnosima. 

Međutim, ne treba da čekamo da se situacija pogorša. Stvari mogu da postanu bolje ukoliko počnemo da se pitamo koji je osnovni uzrok virusa korona, naučimo iz života šta je neophodno za naše postojanje, i pristupamo jedni drugima na zdrav i brižan način. Priroda, koja je poput zaokruženog i povezanog sveta oko nas, pokušava da nas nauči da živimo u harmoniji i miru, i da to bude iz želje da činimo dobro drugima, primenjujući osnovno jevrejsko načelo „voli bližnjeg svog kao sebe sama“, i preobražavajući naša srca. 

Silu koja pokreće pozitivne promene mi budimo onda kada napravimo korak ka povezanosti, kada se približimo i smanjimo velike jazove između nas. To možemo da načinimo ili protiv sopstvene volje ili proaktivno, otvorenih srca. Ne treba čak ni da brišemo negativna osećanja i nesuglasice među nama, već samo da se uzdignemo iznad njih u duhu „ljubav će pokriti sve grehe“ (Mudre izreke, 10:12). Ukratko, snaga ljubavi koju aktiviramo povezanošću naših srca, iznad svega što nas razdvaja, upravo je to ono što će zasladiti našu sudbinu kao jevrejskog naroda i kao pojedinaca, održavajući nas snažnim i zdravim. Srećna Roš Hašana!


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.