петак, 4. септембар 2020.

UZAJAMNO JEMSTVO - ZAKON PRIRODE



Uzajamno jemstvo – zakon prirode 

Uzajamno jemstvo je opšti i najvažniji zakon prirode. Ne postoji ništa što je više od toga. Stvoritelj hoće da stvorenja znaju za ovaj zakon. I, stvorenje može da postigne nešto jedino kroz kontrast suprotnosti. 

I, tako nas je Stvoritelj stvorio kao suprotne uzajamnom jemstvu, to jest razdvojene, nepovezane, razbijene i pune svih formi egoizma. Moramo da se uzdignemo iznad ovih egoističnih sila razdvajanja i da počnemo da se sa stvaranjem povezujemo iznova. 

Postoje četiri stepena u stvaranju, koja nam omogućavaju da Stvoritelja u potpunosti otkrijemo. Oni su stvoreni snagom jedinstva koje je izašlo iz Stvoritelja i stvorilo četiri stepena Direktne Svetlosti. Ti stepeni su se zatim spuštali dalje, razbijajući se i razdvajajući, stvarajući stepene i svetove sve dok nisu stigli do ovog sveta i pretvorili se u sve vrste materija. I, materije su se dalje razbijale: na molekule, atome, subatomske i elementarne čestice.

Ali, glavni čovekov rad nije da se upušta u fizičko ili hemijsko istraživanje, do nivoa elementarnih čestica, već da poveže sve delove stvaranja na svim nivoima: i fizičku materiju i njeno duhovno olicotvorenje u jednu celinu, i da je vrati izvornom stanju iz kojeg je razbijena. 

Stvaranje, koje je po formi jednako Stvoritelju, u potpunosti sledi zakon uzajamnog jemstva. Istim stepenima kojima su se svetovi spuštali, raspadali i delili, stvorenje se sada uzdiže, spaja i povezuje, transformišući se prvo iz fizičke u duhovnu materiju. Duhovna materija je ona gde se zakon jedinstva, uzajamnog jemstva, sve više ispunjava.

Odvajanje i spuštanje svetova do samog dna, sve do fizičke materije, načinjeno je iz razloga da nam bude omogućeno to da sopstvenim naporima dovedemo celo stvaranja do jedinstva, jer „Jedno“ jeste ime Stvoritelja. Drugim rečima, moramo ponovo da stvorimo zakon uzajamnog jemstva između svih delova stvaranja.

Ukoliko to ne uradimo na vreme, proces razbijanja će se nastaviti, i iskusićemo sve više novih problema i bolesti u svom životu, to jest odvajanja na svim nivoima: nepokretnom, vegetativnom, životinjskom i ljudskom. Na životinjskom nivou odvajanje se manifestuje kao bolesti tela, na neživom i vegetativnom nivou kao prirodne katastrofe.

Jedino što nam treba jeste to da se pridržavamo zakona uzajamnog jemstva. Imamo samo jedan zadatak: da povežemo sve delove stvaranja u jedinstveni integrisani sistem, u „Jedan, Jedinstven i Ujedinjen”, jer osim toga nema ničega. Ovaj zakon povezuje sve delove prirode jednostavnom formulom koja se naziva uzajamno jemstvo (Arvut), i po kojoj sve postoji u savršenoj harmoniji. Osećati ovu harmoniju naziva se to kada stvorenje postiže Stvoritelja. 

Stvoritelj je namerno raovaj zakon uzajamnog jemstva da bi svima dao tačku svog „Ja“ – tačku osećaja razbijenosti, iz koje čovek može da oseti da postoji i da postiže jedinstvo, uzajamno jemstvo. Ovako olicotvorujemo ime Stvoritelja, otkrivamo Njega i stavljamo Njega za kralja nad stvorenjem.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.