понедељак, 21. септембар 2020.

BRIGA JEDNIH ZA DRUGE



„Briga jednih za druge leči“ (Medium)

Već duže vreme prolazimo kroz krizu koja je razbila svaki aspekt našeg života. Sve što smo znali nestaje. Moramo da počnemo ispočetka, ali ne znamo kako. Umesto toga, čekamo i nadamo se vakcini. Ali ako oklevamo, to je vrlo loše za nas; to samo utiče da neophodne promene budu bolnije i sporije. 

Virus pogađa sve nivoe: biološki, emocionalni i socijalni. Međutim, njegovi udarci nisu slučajni; imaju jasnu putanju: da nas odvoje jedne od drugih, što je da vežbamo socijalno distanciranje i rekonstruišemo naše odnose na način koji nije štetan. Virus je možda patogen za naša tela, ali je lek za naše društvo.

Što pre uvidimo da se više nećemo vratiti na način kako smo živeli pre virusa, to bolje za nas. Da bi se to dogodilo, moramo da razumemo kroz šta prolazimo i šta se dešava oko nas. 

Virus pogađa sve nivoe: biološki, emocionalni i socijalni. Međutim, njegovi udarci nisu slučajni; imaju jasnu putanju: da nas odvoji jedne od drugih, što je  da vežbamo socijalno distanciranje i rekonstruišemo naše odnose na način koji nije štetan. Virus je možda patogen za naša tela, ali je lek za naše društvo. Možda je to teško videti u ovom trenutku, sa svim kontradiktornim izveštajima i pogrešnim informacijama kojima nas hrane iz svih pravaca, ali ako sledimo naredbe date od strane vlasti, bez obzira na to da li su one korisne ili ne u izlečenju naših tela, otkrićemo da nam pomažu, verovatno nenamerno, da izgradimo zajednicu koja  brine i osnažimo našu međusobnu odgovornost.

Ne bismo smeli da poštujemo uputstva za nošenje maski ili pranje ruku ili držanje distance  od šest stopa, u nameri da  zaštitimo jedino sebe. Ovo bi samo produžilo trenutni, štetni stav koji nas je doveo do mesta gde smo i sad. Umesto toga, trebalo bi da sledimo ova uputstva kako ne bismo zarazili druge. Da li sprečavamo zarazu ili ne, zaista je nevažno. Ono što je ovde ključno, jeste da ovo potpuno preokrene naš odnos prema drugima u poređenju sa stavom koji obično imamo. 

Ako većina ljudi zauzme takav stav ili da svi misle o zdravlju komšija i preduzmu odgovarajuće mere da ga podrže, to će načiniti revoluciju u društvu. Neće biti važno šta je podstaklo promenu, ali jednostavna činjenica da se promena dogodila, učiniće čuda. A pošto se to ne bi dogodilo da nije bilo korona virusa, otkrićemo da je virus taj koji nas je doveo na novi nivo povezanosti. 

Naravno, u takvom stanju zajedničke brige, lanci zaraze će se pokidati i virus će nestati za nekoliko nedelja. Ali, što je još važnije, otkrićemo da se naše društvo podiglo na novi nivo brige jednih za druge, na novi nivo kohezije i nećemo želeti da se vratimo otuđenosti, usamljenosti i sumnjičavosti koje smo gajili pre početka kovid 19. Umesto toga, želećemo da nastavimo da razvijamo novi program  po  kojem briga jednih za druge leči.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.