четвртак, 3. септембар 2020.

Ako bi zamislili psihološko stanje čitavog čovečanstva kao jedne individue, kakvu biste, u ovom trenutku, dijagnozu za čovečanstvo dali?




Dr Mihael Lajtman: 
„Ako bi zamislili psihološko stanje čitavog čovečanstva kao jedne individue, kakvu biste, u ovom trenutku, dijagnozu za čovečanstvo dali? Da li postaje manje ili više zdravo ili ostaje sasvim stabilno?"

Čovečanstvo trenutno živi pod vladavinom egoistične prirode, tj. prirode koja čini da svaki čovek daje prednost sopstvenoj koristi pre nego koristi drugih ljudi, društva i ekologije. 

Štaviše, ljudi su jedini deo prirode koji je pod kontrolom ega. Ostatak prirode - od nepokretne materije preko biljnog i životinjskog sveta - integralno je povezan altruističkim vezama.

Ljudski ego nas odseca od osećaja da je priroda altruističnog kvaliteta, čineći da se ne slažemo sa tom idejom i da želimo da iskoristimo sistem u kojem postojimo. Drugim rečima, suprotno tome gde ćelije i organi rade da bi dobile samo ono što im je potrebno za njihov opstanak, i da sav višak daju za dobrobit celog organizma u kojem postoje, mi mislimo i želimo isključivo „Šta ću ja dobiti iz toga?“ što je u osnovi svake naše kalkulacije, što nas dovodi do toga da čak delujemo štetno na druge u ime lične koristi. 

Priroda je ugradila ovaj egoistični modus u nas da bismo na kraju shvatili da nas to vodi u ćorsokak, i da želimo da promenimo našu egoističku prirodu.

Otuda, dijagnoza za čovečanstvo u sadašnjem stanju razvoja je da se približava takvom otkrivanju. U ovom trenutku, ego čini da smo sve više destruktivni jedni prema drugima i našoj planeti, a takođe smo i svedoci da je priroda sve više netolerantna prema našem opozitnom načinu ponašanja. Drugim rečima, krećemo se prema sve dubljoj i dubljoj krizi, ali tek treba da dostignemo takvu dubinu u kojoj ćemo jednostavno dignuti ruke i poželeti pravu promenu. 

Pandemija korona virusa je primer kako priroda reaguje na naš današnji osiono neumereni egoizam. Kroz korona virus priroda nas je primorala da budemo obazrivi jedni prema drugima, tj. sa uslovima socijalnog distanciranja koji se sprovodi na globalnom nivou. Ako ne uspemo da poboljšamo svoje stavove jedni prema drugima po vlastitoj volji, tada nam priroda šalje situacije da to učinimo protiv naše volje.

Ipak, ja vidim da mi i dalje ne uspevamo da izvučemo tačne zaključke iz ove situacije u kojoj se sada nalazimo. Nismo shvatili koji su dublji uzroci pojave virusa i izbegavamo sopstevenu odgovornost za njegovo širenje. Mi samo čekamo da dođe kraj pandemiji, da bismo ponovo pustili naš ego u svet i ostajemo slepi na to da će nam priroda poslati mnogo teža stanja, što više zanemarujemo samo transformaciju. 

Dok ne dođemo do zaključka da se naša egoistična priroda mora menjati, nastavićemo da iskorištavamo prirodu svim mogućim sredstvima, ukoliko ne uspemo da predvidimo sledeći udar priroda će nam još jednom nagovestiti da je put kojim smo krenuli neispravan.

Nadam se da ćemo se probuditi za ovu promenu što pre, svesno, kroz učenje o tome kako priroda deluje, kako mi funkcionišemo u okviru prirode i da vežbamo da ubrzamo ovu sudbonosnu promenu sopstvenim naporima, da preokrenemo našu egoističnu prirodu na altruističnu, koja je u ravnoteži s prirodom.

Kada na kraju izvršimo ovu promenu, doživećemo potpuno novi svet sklada, sreće, mira i spokojstva i gledaćemo na svoje trenutno stanje kao na devastirano: agoniju smrti egoistične paradigme pre naše najveće transformacije, ikad.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.