петак, 25. септембар 2020.

OPSTANAK NAJSPOSOBNIJIH JE LAŽ KOJU GOVORIMO SAMI SEBI

 Link - “Survival Of The Fittest Is A Lie We Tell Ourselves” (Medium)

„Opstanak najsposobnijih je laž koju govorimo sami sebi” (Medijum) 

Svakog dana treba da uviđamo to da mi, uprkos rastućim tenzijama, mrzimo pogrešnog neprijatelja. Mislimo da je neprijatelj onaj čovek koji podržava drugu stranu, ili ona žena koja pripada drugoj rasi, ili ona osoba koja je na neki način više privilegovana, koja je bogatija, pametnija, lepša, srećnija, ili bilo šta drugo više što bih ja voleo da budem ili da imam. 

U ovom ratu neće biti pobednika, jer ovo i nije pravi rat. Pravi rat je rat protiv našeg sopstvenog ega i možemo da ga porazimo jedino ukoliko se protiv njega borimo isključivo zajedno sa onima koji su drugačiji od nas, koje ne volimo i koje osuđujemo, jer je to jedini savez koji naš ego nikada neće podržati. 

Ali, niko od njih nije moj pravi neprijatelj. Uvek je bilo ljudi koji su na neki način bili uspešniji od nas, i uvek će ih biti. Ali, nisu oni tu da bismo se osećali loše, i nisu tu da bismo osećali da ih ne želimo u svom životu, ili ako je moguće da uopšte ne postoje. Oni su uvek bili ovde, ali mi smo bili drugačiji. Imali smo manje lažnog osećaja sopstvene vrednosti, manje smo bili zaokupljeni sobom, ili jednostavno, manje sebični. Da, naš lični egoizam je naš neprijatelj.

Mi ne možemo da ga kontrolišemo; raste iz nas i toliko je deo onoga što jesmo da i ne osećamo da je to problem. Ali, ako ne naučimo kako da radimo sa svojim egom, to će nas odvesti do građanskog rata, jer nećemo biti u stanju da tolerišemo ničije postojanje, osim svoje i onih koji misle kao mi i liče na nas. 

U ovom ratu neće biti pobednika, jer ovo i nije pravi rat. Pravi rat je rat protiv našeg sopstvenog ega i možemo da ga porazimo jedino ukoliko se protiv njega borimo isključivo zajedno sa onima koji su drugačiji od nas, koje ne volimo i koje osuđujemo, jer je to jedini savez koji naš ego nikada neće podržati. 

Ali, to mora da bude zajednička odluka koju će doneti čitavo društvo i svi njegovi delovi, ili će ona sigurno propasti. I, da li bi trebalo da se pitate šta će motivisati ljude da sarađuju sa onima koje mrze, ili da se prema njima čak i pozitivno odnose? Odgovor je da smo istrošili opcije. Ako to ne učinimo, svi ćemo propasti. Došli smo u stanje u kojem smo potpuno zavisni jedni od drugih, a najviše zavisimo od onih koje najmanje volimo. 

Zapravo, ne samo mi, već se i sva stvarnost sastoji od suprotnosti koje nadopunjuju jedna drugu. Oni se ne vole, ali su potpuno zavisni jedni od drugih i njihovo lično postojanje garantuje i održava postojanje njihove suprotnosti ili „rivala”. 

Zamislite „noć” bez „dana”, „zimu” bez „leta”, „suvo” bez „vlažnog”. Ili, kada su u pitanju ljudi, mislite na crnce bez belaca, republikance bez demokrata, liberale bez konzervativaca. Možete li da zamislite novčić koji ima samo jednu stranu? To je način na koji smo zavisni jedni od drugih.

Mi  mislimo  da  je Darvin,  kada je otkrio princip „Preživljavanje najsposobnijih”, pod tim mislio da opstaju samo najpodliji i najratoborniji. Ovo je potpuno pogrešno tumačenje njegovih reči, koje nam nameće naš drski ego. U knjizi koju su Brajan Hare i Vanesa Vuds nedavno objavili pod naslovom Preživljavanje najljubaznijih, piše da se „za Darvina i savremene biologe ‘preživljavanje najsposobnijih’ odnosi na nešto vrlo specifično – sposobnost preživljavanja i ostavljanja za sobom održivog potomstva. Nije se mislilo na to da se ide dalje od toga”. Štaviše, autori dodaju da je „Darvin bio neprestano impresioniran ljubaznošću i saradnjom koju je primećivao u prirodi”, i citiraju njegovu knjigu Pad čoveka, gde se kaže: „Te zajednice, koje su uključivale najveći broj najsaosećajnijih članova, najbolje bi procvetale i odgajale najveći broj potomaka”. 

Krenuli smo u suprotnom smeru. Razbijamo našu društvenu strukturu, razdvajamo zajednice i demontiramo državu. U takvim okolnostima ni sami nećemo preživeti. A jedini krivac je ljudski ego. Sada smo u tački kada treba da se, ili udružimo protiv toga i pomognemo jedni drugima da to prevaziđemo, podstičući jedni druge na povezivanje i pokušavajući da se ujedinimo sa onima koji su drugačiji od nas, ili će ego pobediti i svi ćemo sve izgubiti.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.