понедељак, 22. фебруар 2021.

MEDICINA KAKVU BI IMALA PRIRODA

 
Medicina kakvu bi imala priroda 

Jedan izraelski lekar je pre nekoliko dana napisao, da je nakon više od 20 godina bavljenja medicinom, suviše često morao da kaže - Ne znam. Rekao je da je Kovid oborio sve u njegovoj profesiji, i da on i mnoge njegove kolege veoma često nisu znali šta da rade.

Ako želimo da postanemo zdravi, moramo da izlečimo svoj društveni stav. Ovo će izlečiti naše društvo, koje će zauzvrat izlečiti naša tela i svet će biti zdravo, srećno mesto za život.

Čini se kao da nas stvarnost sustiže u svim aspektima našeg života. Sve ono što smo stavili na pijedestal - propada, uključujući, ako ne i prvo i najvažnije, modernu medicinu. Zdravlje smo pretvorili u posao, a u poslu je bitan novac, a ne ljudi.

Još gore, u proteklih godinu dana, borba protiv Kovid-19 postala je borba za političku moć, a odluke koje koštaju živote i egzistenciju miliona, udovoljavaju stranačkim interesima, a ne interesima ljudi. Kao i u svemu ostalom, Kovid je razotkrio našu prirodu i ona nije lepa.

Zaboravili smo to da je na kraju, ljudsko telo - telo životinje. Baš kao što se životinje leče prirodom, tako bismo mogli i mi, samo kada bismo bili pažljivi prema prirodi. Ako stav odvojenosti, zamenimo i vratimo se unazad, mogli bismo da znamo kako da održavamo svoje zdravlje i kako da se, kad nam to zatreba, lako i brzo izlečimo. Ali biti zdrav nije unosno, pa smo naučeni da prestanemo da slušamo sebe, i mi postajemo  bolesni.

Ja ne zagovaram veganstvo; jednostavno hoću da istaknem da smo se oglušili o prirodne potrebe našeg tela, kojih je, inače vrlo malo, i ne koštaju gotovo ništa. Da smo pažljiviji, mi bismo znali koje su biljke dobre za koji problem i, generalno, kako da budemo zdravi.

Živimo u prirodi; priroda nas je rodila, održava nas, ali što se tiče našeg zdravlja, nemamo pojma kako da je koristimo za očuvanje ili oporavak zdravlja. Kao da smo odsekli pupčanu vrpcu koja nas je hranila, i sada pokušavamo da preživimo odvojeni od svoje brižne majke.

Na žalost, naša diskonekcija je najočiglednija u našem međusobnom odnosu. Ne samo da smo se odvojili od prirode; mi smo se, pre svega, odvojili jedni od drugih. Patimo od moralnog narcisoizma - razmišljajući o tome kako naši postupci utiču na nas, a ne kako deluju na druge. Baš kao što se prema svakom organu u našem telu odnosimo kao prema samostalnom sistemu, tako se i prema sebi ponašamo kao prema samostalnim pojedincima, bez obzira na društvo u kojem živimo. Isti pristup koji razboljeva naše društvo razboljeva i naša tela; mi smo bolesni iznutra i spolja.

Tako, ponovno povezivanje s prirodom znači ponovno povezivanje sa svime i sa svakim, osećajući da smo svi delovi jednog sistema, koji teži svim svojim delovima, uključujući i nas. Ali, to se dešava samo ako i mi tome težimo. Ako želimo da postanemo zdravi, moramo da izlečimo svoj društveni stav. Ovo će izlečiti naše društvo, koje će zauzvrat izlečiti naša tela i svet će biti zdravo, srećno mesto za život.

Link - “Medicine As Nature Would Have It” (Linkedin)

Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.