понедељак, 8. фебруар 2021.

ZAŠTO SMO RAVNODUŠNI U VEZI SA TIM ŠTO JE KOVID ODNEO OKO DVA MILIONA LJUDSKIH ŽRTAVA

 

Link - “Why We Are Stoic About Two Million Covid Fatalities” (Linkedin)

Zašto smo ravnodušni u vezi s tim što je KOVID odneo oko dva miliona ljudskih žrtava

Tokom prošle godine, oko dva miliona ljudi je umrlo od posledica virusa korona. I, koliko smo uznemireni zbog toga? Suočimo se s tim; nismo. Užasno smo zabrinuti zbog zatvaranja preduzeća, bioskopa, sportskih arena, škola i drugih uskraćivanja zabava i angažovanja, ali šta je sa dva miliona žrtava virusa? U vezi s tim smo sasvim ravnodušni.

Zaista, ukoliko uzmemo u obzir svetsku populaciju, dva miliona žrtava KOVID-a 19 nije mnogo. Tretiramo to kao prirodni fenomen, slučaj više sile, da tako kažem, pa smo prilično mirni u vezi s tim.

Ali, ovde postoji veći problem: nesvesni smo svrhe ove pošasti i zbog toga nam se sprema sledeći udarac koji će biti bolniji i većih razmera od samog virusa korona. Ukoliko sve ono o čemu brinemo jeste samo to što ne možemo da idemo u barove i bioskope, onda prizivamo na sebe veću katastrofu od virusa, nešto što će nas prisiliti da tražimo koren ovih katastrofa, a ne da svoje nade polažemo u vakcine koje su dobre samo dok ne dođe sledeći, otporan mutirani virus. 

Osnovni uzrok pošasti su naši korumpirani odnosi jednih prema drugima. Ovi odnosi ne razbijaju tkivo jednog društva, kao što to sada vidimo širom SAD-a. Eksploatacija i zlovolja razaraju tkivo čitavog sveta. Štetni su za naše društvo, našu planetu, naše zdravlje i sve životinjske vrste. Oni nas sprečavaju u tome da sarađujemo i da to bude u korist čitavog čovečanstva; ne daju nam da radimo rame uz rame u cilju  spašavanja naše planete. Nepoverenje nam ne dozvoljava da popravimo rane našeg društva, što dovodi do nasilja, agresije, tvrdoglavosti, siromaštva, depresije, bolesti zavisnosti i ratova.

Loše postupanje jednih prema drugima dovodi do toga da loše postupamo i prema svemu onome što je oko nas: zemlja, voda, vazduh, biljke, životinje i ljudi. Svi oni pate zbog toga što se mi mrzimo, i u skladu s tim reaguju. To je razlog iz kojeg su oluje sve intenzivnije, požari sve rasprostranjeniji i češći, a zaraze se šire brže i pojavljuju se u razmacima koji nikad nisu bili kraći. Poruka svih njih je jasna: ispravite svoje odnose ili će vas oni uništiti.

Nemamo pravo da budemo ravnodušni prema žrtvama KOVID-a, jer ponašajući se tako, mi uništavamo našu budućnost. Ukoliko ispravimo naše odnose, to će umiriti agoniju sam upravo spomenuo i mi ćemo naći mir, duševni mir. U suprotnom, čeka nas vrlo loša godina i još gora decenija.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.