четвртак, 15. октобар 2020.

ROŠ HAŠANA - POČETAK NOVOG ŽIVOTA


Link - Rosh HaShanah—Beginning Of A New Life

Roš Hašana - Početak novog života

Čovjek izlazi iz Izgona u Egipat tako što se uzdiže iznad svog egoizma. Dok ne izađe iz svog egoizma, još uvijek se ne razmatra da je “čovjek”, jer je uronjen u svoju egoističnu prirodu. Uzdižući se iznad egoizma, čovjek postaje bar donekle sličan Stvoritelju i naziva se Adam.

Prema tome, stepen “čovjek” započinje Pesahom (što je izlazak iz Egipta). Ali tada, mi moramo da prođemo kroz period - sedam mjeseci, što je u skladu sa brojem Sefirot (naše želje), tokom kojeg prelazimo iz želje za primanjem u želju za davanjem. U sedmom mjesecu nakon Pesaha, počinje Roš Hašana (Nova godina); novi početak kada zapravo počinjemo da gradimo novi duhovni stepen.

Međutim, prije toga potrebno je načiniti iskrenu kalkulaciju o tome: šta sam ja, odakle dolazim, šta treba da gradim, od čega da se odmaknem i čemu da se približim? Zato, prije Nove godine, postoji period koji se naziva Slihot (pokajanje) tokom koga se pitamo: odakle dolazimo i iz kakvog kvaliteta i koji kvalitet želimo da postignemo? Želim da pređem iz primanja u davanje, iz životinjskog uma do vjere iznad razuma, odnosno do duhovnog uma, do misli Stvoritelja.

Umjesto da vidim, osjetim i percipiram svijet životinjskim očima, želim da dođem do nove percepcije stvarnosti i da sve vidim očima davanja, kroz silu vjere. Tada ću, umjesto ovog svijeta vidjeti budući svijet. Sve ovo simbolizuje Roš Hašana – početak novih promjena.

Ova godina je vrlo posebna jer se ogromne promjene dešavaju čitavom čovječanstvu. Po prvi put čitavo čovječanstvo doživljava tako radikalnu promjenu; ovo je zaista Roš Hašana - početak Nove godine, nove promjene za sve.

Ovo možete da vidite kao ispunjenje onoga što je Stvoritelj obećao. Oni koji pokušavaju da ovo razumiju i pomognu čovječanstvu da to ispravno uradi, brzo, sa ljubavlju prema svakome i ljubavlju prema Stvoritelju, nazivaju se Izrael, što znači pravo ka Stvoritelju (Jašar El).

Ovo stanje može da se postigne jedino kroz ispravljanje razbijene duše Adam Harišon. Stvoritelj je namjerno razbio dušu tako da sada možemo da je sastavimo, kao što djeca sastavljaju LEGO kockice. Iz ovoga mi možemo bolje da razumijemo duhovni život koji moramo da postignemo.

Zato nam je drago što svakodnevno činimo ogromne korake ka otkrivanju zla naše egoistične prirode,  kao i u prepoznavanju dobra, odnosno razumijevanju da samo dobra povezanost može da spasi čovječanstvo. Ovo je jedini lijek za virus korona .

I zato, mi radosno dočekujemo ovaj specijalni praznik Roš Hašana - početak promjena.

Zašto je onda običaj da se traži oproštaj prije ovog praznika? Stvoritelju nije potrebno naše pokajanje. On je taj koji je stvorio sve ove uslove za koje tražimo oproštaj. Ako pravilno reagujemo na njih, to znači da smo tačno razumeli rad Stvoritelja nad nama i da radimo sa Njim kao Njegovi partneri. U ovom partnerstvu postoje mnogi stepeni: sluga, grešnik, prijatelj, voljeni i mnogi drugi.

Stvoritelju nisu potrebni naša pokajanja i ispravke. Oni su potrebni nama da bismo se uzdigli iz neznanja, nerazumijevanja i neosjetljivosti, do znanja, osjećanja i solidarnosti sa višim sistemom i njegovim procesom, da bismo razumjeli program Stvoritelja. Mi ne samo da razumijemo, već počinjemo i da kontrolišemo ovaj program. To je poput djece koja prave nesigurne korake na ovom svijetu, nauče da žive u njemu i na kraju odrastu i počnu da ga kontrolišu.

Na isti način, mi se postepeno uključujemo u duhovnu stvarnost dok ne postignemo razumijevanje Stvoritelja i solidarnost sa Njim, i sve dok ne preuzmemo uzde kontrole od Njega, kako je napisano: „Moji sinovi Me pobijediše“. U stvari, samo mi možemo da kontrolišemo zlu inklinaciju i da je preokrenemo u dobru.

Možemo da tražimo samo ono što zavisi od nas, to jeste, da od Stvoritelja tražimo da nam da snagu, razum, osjećanja i sposobnost da sprovedemo ispravne akcije koje je Stvoritelj ostavio za nas. Na taj način se uključujemo u svijet koji je Stvoritelj stvorio i idemo ka ispravnoj konačnoj ispravci sveta.

Mi smo u fazi konačne ispravke svijeta. Do sada je svijet ispravljan selektivno, u malim dijelovima, kao kada se jedan za drugim djelovi mijenjanju u automobilu: motor, mjenjač, itd. Zatim, sve ispravke počinjemo da slažemo zajedno i da pokrećemo čitav sistem.

Sve do sada, svi kabalisti iz prošlosti činili su  djelimične, lične ispravke u sistemu zajedničke duše Adam Harišon, ispravljajući dio po dio. Sada je, međutim, vrijeme za najvažniji posao: uspostavljanje komunikacije između dijelova i zajedničko pokretanje čitavog sistema.

Ovo je drugačiji rad. Veoma specijalan. Napokon, mi moramo da uspostavimo povezanost između svih dijelova, zato što razumijemo kako treba da bude. To je moguće samo kroz našu međusobnu povezanost, od lake do velike, od unutrašnje do spoljašnje. Ali na kraju, treba da pokrenemo kompletan sistem.

Mi od Stvoritelja ne tražimo da nam se On otkrije, već želimo da Njega otkrijemo sami sakupljajući naš Kli. Taj Kli će raditi na isti način kao što radi i Stvoritelj, a iz ovog rada mi ćemo razumijeti Stvoritelja. Ovo je otkrivanje Više sile što mi i želimo.

To je kao da želim da budem poput oca i majke, ne samo kroz njihove priče, već kroz organizovanje sopstvenog života na takav način da mogu da ih razumijem i osjetim. Kroz takav život ću razumijeti šta im se stvarno dogodilo, kako su se brinuli za mene i sve činili sve za mene. To se naziva „Po Tvojim akcijama znaćemo Tebe“ i to definiše novi period, Novu godinu. Svijet se kreće prema takvoj ispravci.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.