уторак, 13. октобар 2020.

ZAŠTO USLED MRŽNJE SVI POSTAJU SLEPI


Link - “Why Is Almost Everyone Becoming Blind Due To Hatred?” (Quora)

„Zašto usled mržnje svi postaju slepi?“ (Kuora) 

Iako u  današnje vreme,  pucamo po šavovima  od mržnje, ona je oduvek, bila skrivena unutar nas. Danas, mržnja mnoge od nas zaslepljuje precizno zato da bismo naučili kako da otvorimo oči i da idemo iznad mržnje, da vidimo svet kroz novi objektiv, objektiv ljubavi i dobrote.

Štaviše, mržnja se danas širi čitavim čovečanstvom precizno zato da bi ono naučilo kako da se ljubavlju i jedinstvom uzdigne iznad mržnje.

Čovečanstvo je dostiglo veoma značajnu prelaznu fazu u svom razvoju. Naša globalna međuzavisnost i međusobno povezivanje postali su bolno vidljivi uz našu rastuću mržnju i odvojenost. 

Nalazimo se u tom paradoksalnom preplitanju gde vidimo da smo, s jedne strane, postigli čvrstu globalnu međuzavisnost i međusobno povezivanje bez ikakvih posebnih strategija ili planiranja da se takvo stanje ostvari; a s druge strane, sve više se mrzimo i nismo povezani u odnosima jednih prema drugima.

Najočigledniji primer našeg scenarija „spoljne povezanosti naspram unutrašnje nepovezanosti“ dolazi sada sa virusom korona: globalna pandemija je primorala stanovništvo širom sveta da se pridržava sličnih uslova u borbi protiv virusa. 

Međutim, iako mi, u ovakvim globalnim okolnostima, nemamo nikakve posebne strategije ni planiranja – i tamo gde se više povezujemo spolja to više nalazimo da se međusobno mrzimo i odvajamo u svojim stavovima jedni od drugih – pre ćemo doći do vrlo značajnog preispitivanja sebe: gde je naš slobodan izbor i slobodno delovanje u takvom procesu?

Odgovor: oni se nalaze u našem pokretu ka pozitivnoj povezanosti jedan s drugim, da razvijemo veze ljubavi i dobrih odnosa iznad urođene mržnje i otuđenosti. 

Došli smo do tačke u ljudskom razvoju gde, uz malo smernica, možemo da dođemo do spoznaje da će nas ona, ako ne uspemo da aktivno volimo i pozitivno se povežemo iznad naše nehotične mržnje jednih prema drugima, zaslepiti, pojesti, i vodiće nas do raznih tragedija, tako da ćemo naučiti da ništa pozitivno ne proizlazi iz toga što slepo sledimo naše mrske impulse.

Moramo da obrišemo prljavštinu sa blaga čijem otkrivanju smo tako blizu. Tragajući za tim kako da razvijemo veze ljubavi i dobrih dnosa iznad urođene mržnje koju osećamo jedni prema drugima, otkrićemo novu formu sreće, prosperitet i samopouzdanje o kojima nikada ne bismo mogli da sanjamo

Samo malo treba da uzdignemo svoju osetljivost, da bismo osetili da mržnja koja se u nama rasplamsava nije emocija koju bi trebalo da sledimo, da bismo naneli bol drugima, i na kraju i samima sebi; umesto toga, to je poziv da postanemo budna i svesna ljudska bića u punom smislu: da povučemo svesne poteze ka uzdizanju ljubavi, dobrih odnosa i jedinstva iznad mržnje i time otključamo novu stvarnost i otkrijemo čitav novi svet ispunjenja.

Možemo da očekujemo to da priroda izbaci na površinu sve više mržnje i stavova o razdvajanju unutar nas, a dok se to događa, bilo bi pametno da izgradimo društvo u kojem će biti međusobnog podržavanja, koje će se uzdići iznad onih nehotičnih gurkanja prirode, i izgraditi novi svet – onaj u kojem međusobno gradimo nove mostove pozitivnih stavova između nas, i time otkrivamo ništa manje od savršenstva. 


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.