уторак, 8. децембар 2020.

KAKO MOŽEMO DA SE OSLOBODIMO NEGATIVNIH MISLI

 

Link - “How Can You Get Rid Of Negative Thinking?” (Quora)

Kako možemo da se oslobodimo negativnih misli?

Da bismo se oslobodili negativnih misli i svih problema i kriza koje iz toga proizlaze, moramo da budemo povezani s temeljnom mišlju koja postoji pre svih naših misli i iznad njih – misao koja upravlja prirodom na svim njenim nivoima: nepokretan, vegetativan, životinjski i nivo čovek.

Kako možemo da dobijemo pristup toj uzvišenoj, sveobuhvatnoj misli?

Taj pristup je ispravna forma povezanosti između nas.

U stanju u kojem smo sada, mi odašiljemo negativne misli i uticaje time što postavljamo egoističnu nameru u sve svoje želje. Ova egoistična namera se otelotvoruje kao bezbroj „virusa” eksploatisanja drugih da bi se ostvarila zarada, stekao status i kontrola.

Što više razmišljamo i delujemo u skladu s egoističnim modus operandi (način ponašanja), to pomenute viruse više širimo drugima, a kao rezultat toga, sve više i više negativnih pojava nastaje u našem svetu.

Naš egoizam inficira društvo, zatim mutira u društvu, i vraća nam se i to mnogo snažniji. I, vrlo brzo nakon toga, svi smo u mučnim kontaminiranim životnim uslovima u kojima se naše egoistične veze intenziviraju i postaju sve negativnije i mrskije.

Danas iskušavamo razne mutacije mržnje, razbojničke konkurencije, zavisti, požude, ponosa, kontrole i sve veće prisile na to da iskorišćavamo bilo koga i bilo šta, ukoliko to služi u svrhu našeg ličnog ispunjenja.

Problem s takvim obiljem negativnih misli je taj što nam naši ciljevi da se još ispunimo sve više izmiču, i otkrivamo to da ni mi ni drugi zaista ne uživamo u takvim okolnostima.

Cilj razvitka našeg ega jeste taj da možemo da dođemo do zaključka da, ukoliko i dalje pokušavamo da profitiramo na štetu drugih, niko neće pobediti, a mi sami bićemo sve bespomoćniji.

Kako onda možemo da promenimo svoj negativni način razmišljanja i podstaknemo drugačiju, pozitivnu formu razvoja?

Trebalo bi da tražimo načine kako da takav sistem transformišemo u skladu sa principom: „Ne čini drugima ono što i sam mrziš“ i „Voli svoga bližnjeg kao sebe samog“. Drugim rečima, time što ćemo se međusobno povezati na pozitivan način, i ulagati u stvaranje društva koje podržava, podstiče i uzdiže svoje članove da misle i deluju pozitivno – iznad egoističnih nagona, mi ćemo, na taj način, svoje razmišljanje transformisati u pozitivno. Kada bi se vrednovali i poštovali oni primeri gde se izvršava nešto dobro svetu i drugima, tada bi misli o tome kako pozitivno uticati na druge počele da se šire u društvu, i zamenile negativne misli, koje proizlaze iz vrednovanja i poštovanja individualističkih i materijalističkih ciljeva.

Tada bi „virusi“ koje jedni drugima širimo postali pozitivni. Misli koje prenosimo jedni drugima razmatraju se da su virusi, jer prodiru u nas, a da mi toga nismo svesni. To je kao da drugim ljudima upravljamo na taj način da na njih usmeravamo dobre namere, koje služe tome da izvrše pozitivan uticaj na te ljude. Tada radimo na tome da svet bude bolje i zdravije mesto.

Svako od nas u sebi nosi određenu iskru univerzuma, i mi imamo priliku da preuzmemo odgovornost za tu iskru i da njome upravljamo na takav način što gradimo društvo koje podstiče i podržava skladne veze između ljudi.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.