понедељак, 7. децембар 2020.

O ZASLUGAMA TRI GENERACIJE U PORODICI

 

Link - “On The Merits Of A Three-Generational Family” (Linkedin)

O zaslugama tri generacije u porodici 

Današnja porodica često ima samo jednu odraslu osobu koja živi kod kuće sa decom. Ali, približava se Dan zahvalnosti, i želeo bih da odvojim trenutak da razgovaram o zaslugama porodice u punoj veličini. A pod punom veličinom ne mislim samo na dva roditelja i decu, već na bake i deke, roditelje i decu zajedno. To jeste, ne treba svi da žive u istoj kući, ali blagodet od održavanja bliskih porodičnih veza je nešto čega treba da budemo svesni, naročito danas kada tako lako upadnemo u socijalnu izolovanost, i ne razumemo da je to razlog za našu tugu i uznemirenost.

U duhovnom, tri generacije imaju posebno značenje: to predstavlja čitav proces uzdizanja molitve. Počinje se time što osoba uzdiže molitvu, šalje je kroz „medijum“ na najviši nivo, a najviši nivo vraća odgovor kroz „medijum“ do osobe koja moli.

Ovaj duhovni koren se manifestuje u mnogim pojavama u našem svetu, ali jedna od najvažnijih je ta da u porodici postoje tri generacije. Zbog toga je i mentalno i emocionalno zdravo da se održavaju veze između svih generacija unutar porodice.

Babe i dede, pored dobrobiti u duhovnom, mogu deci da daju i ono što roditelji ne mogu. Po svojoj prirodi, roditelji više osuđuju i zahtevaju. Budući da su oni glavni vaspitači, oni moraju da budu takvi. Babe i dede mogu više toga da prihvate i da deci daju mesto na kojem ona mogu uvek da osete da su voljena takva kakva jesu. Ovo je veoma važno za decu. Pored toga, kada deca vide da se njihovi roditelji dobro ponašaju prema svojim roditeljima, i ona će se, kada odrastu, dobro odnositi prema svojim roditeljima, jer je primer najupečatljiviji i najtrajniji način podučavanja. 

Starim ljudima vreme sa njihovim unucima nije teret; to je poklon (do stepena, naravno, onoliko koliko im zdravlje i energija dozvoljavaju). Uživaju sa unucima, i to ih povezuje sa svojom decom, sada roditeljima, i to im daje vitalnost i zdravlje. Vreme kada su deca sa babom i dedom je prilika za roditelje da budu jedno s drugim, ili da rade druge stvari za koje inače nemaju ni vremena ni energije.

Kada roditelji povremeno nisu sa decom, to im pomaže da se opuste, i omogućava im da budu pažljiviji i strpljiviji onda kada su sa decom. Isto tako, to povećava žudnju dece za roditeljima i roditelja za decom, a ljude ne povezuje ništa snažnije od prave količine žudnje.

Za ovaj Dan zahvalnosti, želim svima srećan praznik, sa puno ljubavi i sa celom porodicom.



Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.