недеља, 6. децембар 2020.

ŠTA JE SLOBODA GOVORA I KOJE SU GRANICE SLOBODE GOVORA?

 

Link - “What Is Freedom Of Speech And What Are The Limits Of Free Speech?” (Quora)

Šta je sloboda govora i koje su granice slobode govora?

Sloboda govora i sloboda izražavanja jasno zahtevaju i ograničenja. Prvo ograničenje je u tome da ne bismo smeli nikoga da povredimo niti uvredimo.

To, da se drugima ne nanosi šteta, treba u nama da deluje kao usađeno „ustavno načelo“ koje, pre svega, određuje granice naše slobode govora. Na sličan način razmatramo za krivično delo i provalu u nečiju kuću ili nanošenje štete nečijoj imovini. 

Zamislimo da imam komšiju čiji je otac preminuo i ja počnem da se rugam njegovom ocu. To bi bilo sramno, bez poštovanja prema mom komšiji i time bih probudio mržnju. Kako smem da dozvolim sebi nešto takvo? To je potpuno nerazumno.

Ukoliko želimo da povredimo i uvredimo druge, onda precizno takve želje zahtevaju ispravku. Da bi se ispravile, u početku je potrebno ograničenje njihove spoljne manifestacije. Posle toga, moramo da se dovedemo u stanje u kojem se ne protivimo nikome na svetu osim samima sebi, i tada stvarno možemo da budemo razmatrani za slobodne. Ukratko, možemo da budemo slobodni u svim aspektima života pod uslovom da se uzdržavamo da ne povredimo jedni druge.

U takvom stanju možemo da kritikujemo, imamo nesuglasice i rasprave, ali trebalo bi da naučimo kako da pritom jedni u drugima ne probudimo mržnju. Zato bi trebalo redovno da se angažujemo u učenju koje osnažuje povezanost, da bismo podigli svoju osetljivost, empatiju i unutrašnju inteligenciju, te da bi naš zajednički cilj, da živimo skladno, mirno i srećno jedni s drugima, obuhvatio sve naše misli i težnje.

Ukratko, ne možemo sebi da dozvolimo to da se međusobno vređamo. Naprotiv, treba da se poštujemo. Svako od nas različite ideje, ljude i predmete oseća na različitim nivoima važnosti u zavisnosti od toga gde je rođen i kako je odrastao. Jedna osoba razmatra nešto za veoma važno, a druga nešto sasvim drugo. Međutim, iznad onoga što svako od nas razmatra za važno, trebalo bi da pokušamo da vidimo šta je to što nam je svima zajedničko.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.