недеља, 20. децембар 2020.

NE SMEMO DA STANEMO!

 

Link - We Must Not Stop!

Ne smemo da stanemo! 

Hanuka je poseban praznik, koji označava to da se stvoreno biće uzdiže od Malhut do nivoa Bina. To jeste, stvoreno biće stavlja ograničenje na svoju želju da uživa zarad sebe, time ga Viša Svetlost ispravlja, i ono stiče nameru koja je zarad davanja. Davanje zarad davanja je nivo Bina. 

Hanuka je proslava pobede nad onim što „Grci” predstavljaju. „Grci” je naziv za silu koja vuče čoveka u znanje, a ne iznad njega. Ova sila se pojavljuje upravo onda kada pojedninac koji teži da se približi Stvoritelju već stekne neka svojstva davanja, odnosno hoće da postigne nivo Bina.

Pojedinac je uložio mnogo napora u svoju ispravku, investirao je u grupu, u desetku, u učenje i počeo da oseća šta je davanje. I, u to vreme u njemu se bude sile suprotne davanju: sile odvajanja koje ga vuku nazad u egoizam.

O ovome je napisano: „Grci su me napali”. U meni se bude egoistične želje, i moram da im objavim unutrašnji rat i borim se protiv misli da ne treba ići verom iznad razuma ka davanju i povezivanju. Nagovaraju me da ostanem u ovom svetu, da se u njemu što bolje smestim i uživam.

Ovo je pristup „Grci” kao suprotnost pristupu Makavejaca*, koji pozivaju na uzdizanje ka davanju Stvoritelju. Između ova dva nazora vodi se rat u čoveku. S jedne strane, hoću da otkrijem Stvoritelja i svoju dušu. Ali, s druge strane, život me uvlači unutar sebe, nagovarajući me da uživam u korporalnim zadovoljstvima i da ne sanjam o duhovnom.

 *Sveti mučenici Makavejci su starozavetni jevrejski svetitelji i mučenici iz II v. p.n.e, koji su odbili da se poklone paganskom božanstvu.

Hanuka simbolizuje upravo ovaj rat, koji se odvija u mraku. Čovek oseća da je potpao pod vlast koja se naziva „Grci”, odnosno pod potpunu snagu želje za uživanjem, i da nema ni šansu da je pobedi. Njega je takvog stvorio Stvoritelj.

I, tada čovek traži unutar sebe bar neku vrstu povezanosti sa Stvoriteljem i pronalazi jednu nit, hvata je i moli za spasenje. A kada se Stvoritelj ujedini sa čovekom i počne da ga izvlači iz egoizma, izgleda kao da je On upalio sveću za njega. Na taj način čovek postepeno iz tame izlazi na Svetlost.

On pali majušnu, ne može biti manju sveću povezanosti sa Stvoriteljem. Ali, budući da je sveća koju čovek pali povezana sa Stvoriteljem, a Stvoritelj je večan, ova sveća gori i gori, a ulje koje je u njoj ne sagoreva. Tako pojedinac izlazi iz svoje egoistične namere i postiže nameru da daje, što je Hanuka, nivo Bina, davanje zarad davanja.

Virtuelni kongres „Ujedinjenje iznad razuma”, na kojem smo postigli povezanost sa Stvoriteljem kao nikada pre, upravo se završio. Zadržimo ovu povezanost i potrudimo se da je ne ugasimo. Tada ćemo početi da osećamo to da unutar ove tanane povezanosti, što je ova tanka sveća, palimo sve jaču i jaču vatru, sve dok ne postignemo primanje zarad davanja, što je kraj ispravke.

Hanuka je samo polovina puta. Osetimo to da se nalazimo na pola puta i da jedino treba da sačuvamo povezanost do koje smo došli na Kongresu i da je razvijamo sve više i više.

Ne smemo da stanemo. Zaustavljanje znači smrt! Samo nastavljajmo, sve vreme. Stigli smo do parkirališta i moramo da ponovo izgradimo sebe, i to na nov način, tako da svoj egoizam napadnemo obnovljenom snagom i postignemo još veće jedinstvo.

Svako treba da oseti da ima snagu da se uzdigne iznad svog egoizma. I sada, možemo da počnemo da se ujedinjujemo iznad svog egoizma i egoizma naših prijatelja, da ljubavlju pokrijemo sve grehe, kako svoje tako i njihove, i da gradimo povezanost.

Počnimo da primenjujemo zakon: „Ljubav pokriva sve grehe”. Ovo je naš rad nakon kongresa. Srećno!



Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.