петак, 18. децембар 2020.

OSEĆATI LJUDE NA DALJINU

 

Link - Feel People At A Distance

Osećati ljude na daljinu

Pitanje: Da li možete da osetite svoje učenike dok ih podučavate virtuelno? Pred vama su, ipak, milioni ljudi. Ne znate čak ni njihova imena. Ne znate kako izgledaju. Šta tačno osećate?

Odgovor: To nema značaja. Šta se događa pred velikom publikom? Recimo da predajem na univerzitetu na kojem nekoliko hiljada studenata sedi u ogromnoj sali. Zašto bi to da ispred njih budem na ekranu bilo lošije? Verujem da savremene tehnološke inovacije uopšte ne odmažu. Sve zavisi od toga čime popunjavamo svoje kanale. 

Komentar: Ipak, još pokušavam da razumem šta znači to da osetim ogroman broj ljudi, čak i čitavo čovečanstvo? Na primer, moje telo se sastoji od milijardi ćelija, ali ja ne osećam svaku ćeliju.

Moj odgovor: Telo zna kako da upravlja sobom; ono ima sve to pod kontrolom.

Pitanje: Međutim, da li osoba može da oseti samo nekoliko bliskih ljudi ili stanja kroz koja prolazi?

Odgovor: Ne. Ako težimo da primenimo jednu zajedničku temu i želimo da dođemo do zajedničkog zaključka, onda mogu da imam vrlo jasan, prisan kontakt sa svim ljudima u publici. Tu nema nikakvih problema. Sve zavisi samo od toga koliko razumemo i prihvatamo naš zajednički cilj.

Pitanje: Ponekad osećam da se nešto dešava, na primer sa jetrom, stomakom ili plućima. Da li možete na isti način da osetite to da se nešto dogodilo studentima u Latinskoj Americi, na primer negde u Čileu? Da li ih osećate na ovaj način?

Odgovor: I na taj način, ali nije samo to u pitanju. Kroz našu povezanost možemo da se podržavamo, da jedni druge motivišemo, da brinemo jedni o drugima i nosimo jedni druge unutar sebe. Generalno, povezanost između nas možemo da načinimo dinamičnijom.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.