среда, 23. децембар 2020.

ŠTA JE ZLO?

 

Link - “What Is Evil?” (Quora)

Šta je zlo?

Zlo je misao koja je u potpunosti usmerena ka tome da sve bude usmereno jedino ka sopstvenoj koristi.

Takva misao deluje tako da šteti drugima. To je zato što mi mislimo jedino o sopstvenoj koristi, a mi živimo u međuzavisnom društvu u kojem smo međusobno povezani. I tako, ukoliko težimo jedino prema sopstvenoj koristi, to šteti drugima.

Iz te misli - da imamo korist samo za sebe, na kraju može da nam se dogodi to da dođemo do toga  da unizimo druge i uzrokujemo da pate, jer dok živimo u svojoj korporalnoj egoističnoj prirodi, osećamo instinktivni nagon da budemo bolji od drugih. Tako, mi osećamo da imamo korist iz toga što nanosimo štetu drugima, jer nam to daje osećaj da smo bolji, veći, jači i uspešniji od njih.

Dok živimo i dišemo u skladu sa svojom egoističnom željom - da uživamo na račun drugih, uzdizanje iznad drugih daje nam osećaj života, a osećaj da smo manji od drugih daje nam osećaj smrti. Takođe, što više evoluiramo, ovo ego-zlo postaje veće, a samim tim i količina negativnih pojava i patnji u našem svetu se povećava iz dana u dan. Patnja je neophodan deo ovog procesa, jer nas gura ka tome da razumemo da ukoliko živimo jedino u skladu sa egoističnim željama, ne možemo da postignemo istinsku sreću, mir, ljubav i sklad, i da na kraju, mi treba da se uzdignemo iznad ove zle prirode i da život doživljavamo pozitivno.

U našoj evoluciji približavamo se fazi koja se naziva „prepoznavanje zla“. To je faza u kojoj postajemo svesni pravog uzroka zla u našem životu - naše egoistične ljudske prirode, koja hoće da se okoristi na štetu drugih - i toga da naše želje da imamo koristi jedino za sebe nikoga od nas neće dovesti na dobro mesto. Zajedno sa ovim otkrićem, javiće se iskrena želja da svoj život poboljšamo tako što dajemo prednost drugima umesto da jedino mislimo o sopstvenoj koristi - da se na pozitivan način povežemo jedni s drugima iznad naših egoističkih impulsa - i tada ćemo svojom  voljom preurediti naš svet u skladu sa novim ciljem.

Pitanje je da li se mi nesvesno prepuštamo svojim egoističnim impulsima što je ka sve većoj i većoj patnji tako da se na kraju osećamo bespomoćno i da je sve to zbog toga da bismo poželeli da dođe do pozitivne transformacije - kao forme evolucije koja se naziva „pokretačka mašina razvoja“ - čime ćemo ići napred pod uticajem te mašine i uključiti se u obrazovanje koje obogaćuje povezanost, čime ćemo učiti o našoj istinskoj prirodi i o tome kako da se uzdignemo iznad nje bez potrebe da to bude kroz patnju?



Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.