четвртак, 9. април 2020.

KOJI SU POZITIVNI UTICAJI KRIZE COVID-19




Koji su pozitivni uticaji krize COVID-19? 

Osim ekoloških prednosti koje su donele naredbe ostani-kod-kuće obuhvatajuči sve kontinente na planeti, kao što su značajni pad zagađenja i emisije ugljen dioksida, drugi veliki pozitivan uticaj je to što je kriza COVID-19 stavila klin u točkove naših preterano naduvanih egoističnih, eksploatativnih i manipulativnih interakcija, zagrejane društvene podele i napetih međunarodnih odnosa, koji su doveli do svetskog rata.

Takođe, dok nam je naređeno da ostanemo kod kuće, sada nam je vreme da se smirimo u odnosu na našu uobičajenu borbu za prestiž, preispitamo šta je najvažnije u životu i naučimo dublju perspektivu kako priroda funkcioniše kako bi se ova kriza izvukla u bolje stanje.

U suštini, ako iskoristimo ovaj period u kojem se sada nalazimo da nadogradimo svoju svest o sebi kao delovima jedinstvenog međusobno povezanog i međusobno zavisnog prirodnog sistema, to bi rezultiralo neizmernim pozitivnim uticajem, kako za sebe, tako i za prirodu uopšte.

Kriza COVID-19 je odličan primer kako se povezanost i međuzavisnost prirode sve više otkriva među nama ljudima, jer nas sve to prisiljava na zajednički globalni problem.

Zato bi bilo mudro učiti od prirode, prilagođavati naše ljudske misli, stavove i odnose integralnom načinu kojim priroda deluje.

Ako ovaj period ne iskoristimo za poboljšanje kvalitete naših veza, možemo očekivati da će priroda odgovoriti daljim udarima, bilo da se radi o intenziviranju trenutne pandemije ili o drugim prirodnim katastrofama.

Princip je da prema povezanoj i međuzavisnoj formi prirode, mi, kao ljudski nivo unutar prirode, moramo da zauzmemo istu formu u svojim stavovima i odnosima jedni prema drugima, kako bismo iskusili skladno i mirno postojanje.

Mi imamo slobodan izbor da napravimo ovaj skok, s obzirom na to da nas naša egoistična ljudska priroda, koja namerno daje prednost ličnoj koristi nad koristima drugih, postavlja u suprotnost sa celovitim razmatranjem prirode.

Naša sebična šminka dovela nas je do stvaranja društva koje funkcioniše tako što će svako pokušati od svakog da profitira. Međutim, kao što vidimo s početkom pandemije korona virusa i drugih kriza u našem svetu, takav egoistični razvoj je došao do granice.

Priroda sada pokušava da nas probudi u našoj potrebi da napravimo dalji korak u našem razvoju: da vežba pozitivne, podržavajuće, ohrabrujuće i obzirne odnose na mestu gde se prema zadanim postavkama negativno odnosimo jedni prema drugima.

Ipak, koliko god da priroda vodi konja u vodu dovodeći nas do ovog globalnog šoka, još uvijek ne može da natera konja da pije. I dalje ćemo morati da napravimo taj skok s negativno-egoističnih odnosa u pozitivne i međusobno obzirne pdnose primenom vlastitog slobodnog izbora.

To postaje moguće ako proučimo kako priroda funkcioniše kao kompletan integralni sistem i kako svako od nas zajedno treba da deluje isto kako bismo dostigli i održali ravnotežu u sistemu.

U suštini, moramo dostići stanje u kojem se brinemo o drugima onoliko koliko brinemo o sebi.

Ako na taj način iskoristimo vreme kada smo vezani za svoje domove kako bismo nadogradili svoju svest o principu objedinjavanja prirode i primenili je u svojim odnosima, videćemo dalekosežne pozitivne uticaje krize COVID-19 – prelazak u potpuno novo i harmonično stanje među čovječanstvom kakvo nikad pre nismo doživeli.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.