четвртак, 16. април 2020.

AKO SE PRVO POBRINEMO ZA SEBE POMOĆI ĆEMO PRIRODI



Ako se prvo pobrinemo za sebe, pomoći ćemo prirodi

Prije nekog vremena, Gardian je intervjuisao šeficu UN-a za životnu sredinu, Inger Andersen. Prema članku, Andersen je rekla da nam kroz pandemiju Korona virusa priroda šalje poruku da čovječanstvo na prirodu vrši preveliki pritisak koji ima štetne posljedice. Andersen je upozorila na to, da ako ne vodimo računa o prirodi, to znači da ne vodimo računa o sebi.

Tačno je da vršimo preveliki pritisak na prirodu. Takođe, tačno je da ti pritisci uništavaju prirodu i nas.  Ali po mom mišljenju, riječi gospođe Andersen utjelovljuju našu najveću grešku: Kad kažemo da nebriga o planeti znači da ne vodimo računa o sebi, to je kao da ispred konja stavimo kočiju. Mi sami, naši međusobni odnosi, treba da budu na prvom mjestu. Tek kada naučimo da brinemo jedni o drugima, naučićemo da brinemo o prirodi. Tek kada naučimo šta znači društvena odgovornost, moći ćemo da praktikujemo globalnu odgovornost. Sve dok eksploatišemo jedni druge, eksploatisaćemo i prirodu.

Korona virus nam šalje više od jedne poruke. Biti kod kuće i držati se podalje jedni od drugih, je samo početak. Ovo je prva faza, gdje nam se priroda obraća kao prijekoran roditelj: „Bili ste loši jedni prema drugima, zato idite svako u svoju sobu“. Sada, kada smo primorani da praktikujemo socijalno distanciranje, vrijeme je za sljedeću lekciju: da se približimo na ispravan način.

Veliko čišćenje

Tako što će da nas “očisti” od preopkupacija koje nas vraćaju našim prethodnim vezama, priroda će se putem svog vjernog glasnika COVID-19, potruditi da se ne vratimo svojim prethodnim angažmanima. Nastaviće da nas proganja, sve dok ne prihvatimo novu stvarnost, dok ne priznamo da smo grešili i dok ne upitamo kako priroda želi da se ponašamo.

Kada prihvatimo da je problem u nama, vidjećemo da zamjena fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije neće ništa riješiti. Zaista, mi uništavamo planet kroz pretjeranu upotrebu fosilnih goriva, drveća, zagađenjem rijeka, jezera i okeana, iscrpljivanjem prirodnih resursa, istrebljenjem životinja i uništavanjem staništa divljih životinja.

Ali, sve to radimo, ne zato što nismo svjesni štete koju nanosimo, mi to radimo jer nas nije briga. Mi ne treba da pomognemo prirodi, već moramo da promijenimo sopstvenu prirodu.  Ako ne želimo da se promijenimo, priroda će nas primorati na svoj način. COVID-19 je samo uvod, a ne samostalna opera. Ako ne razumijemo poruku koju nam šalje, ova opera postaće veoma tužna tragedija.

Dakle, sada kada smo razdvojeni, hajde da naučimo kako pravilno da se povežemo. Prvo pravilo, jeste u tome da ako je nečega više nego što vam je potrebno, previse je, i to je eksploatišuće i za prirodu i za druge ljude. Drugo pravilo je u tome da sve što radim, bilo da je to davanje ili primanje, to činim u korist cijelog društva.

Kao što je priroda jedan inkluzivni sistem, mi moramo da razvijemo inkluzivni pogle na svijet koji uzima u obzir sve ljude. Društvo zna šta mu je potrebno i kroz poštovanje i pohvale nagrađuje one koji tome doprinose. Postepeno ova priznanja će zamijeniti preovlađujuće egocentrične simbole uspjeha, kao što su ekstravagantno bogatstvo, moć i lažni osjećaj superiornosti. 

Pažljivim planiranjem naših koraka prema svijetu pozitivnih povezanosti, mi ćemo izgraditi svijet koji je u svakom smislu viši od naše tmurne stvarnosti. Njegujući veze prijateljstva i međusobne odgovornosti jednih prema drugima, mi ćemo biti u mogućnosti da se oprostimo od starog svijeta.

Zaista, beskrajno više zadovoljstva pruža to kada se osjeća cijelo društvo, i kroz njega i cijela stvarnost, nego onda kada se svijet limitira na stvarnost koju opažam onda kada mislim samo na sebe.

Priroda, zvana stvarnost, vodi nas u svijet u kojem možemo odabrati da budemo dobri učenici i učimo lako i prijatno, ili buntovna djeca koja uče protiv svoje volje, ali su na kraju ipak zahvalna svom učitelju. U bilo kojem slučaju, priroda nam neće olakšati dok ne naučimo.


Autor
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.