субота, 11. април 2020.

RAT MASKI



Rat maski

Reporteri CBS46 Tim Lister, Sebastian Šukla i Fani Bobil napisali su da postoji „nova vrsta globalnog rata kojeg zemlje vode zbog maski i zaštitne opreme“. „Sjedinjene Države su preusmjerile 200.000 respiratora namijenjenih Berlinu“; "Španski ministar spoljnih poslova Aranča Gonzalez Laia rekao je da je već plaćena porudžbina ventilatora zaplenjena u Turskoj". Neimenovani "američki kupci... pokušali su da plate kineskim dobavljačima tri ili četiri puta više od ugovorene cijene kako bi se kritične zalihe preusmjerile” iz Francuske. Brazilska vlada je takođe tvrdila da potražnja SAD usisava raspoložive zalihe i da su pokušali da nabave zaštitnu opremu, ali „mnogo nje je otišlo” u američke ruke. 

Ali zemlje ne kradu samo jedna od druge; one takođe spriječavaju izvoz opreme i na taj način „testiraju postojeće odnose i saveze“, navodi se u članku. Na primjer, francuska vlada zaplijenila je sve maske koje se proizvode u Francuskoj, a Newsmax piše da Amerika prijeti da će preduzeti zakonske mjere protiv Kine zbog ograničavanja izvoza zaštitne opreme.

Razumijem zašto to rade; to je ljudska priroda. U isto vrijeme, razumijem da će se ovakvo ponašanje, posebno sada,  vratiti kao bumerang ovim zemljama. Šef UN-a za životnu sredinu, Inger Andersen, rekao je za Gardian da nam "kroz pandemiju Korona virusa priroda šalje poruku". Mislim da je to više od poruke; Mislim da je to upozorenje, ogrebotina na koži, ali bez stvarne štete za čovječanstvo.

Okruženi smo insektima, glodarima i divljim životinjama koje smo primorali da nam se približe uništavajući im staništa, a svaki od njih nosi nebrojeno virusa i klica koji bi potencijalno mogli biti mnogo gori od COVID-19. Šta ako je, na primer, virus ebole koji je mutirao u zarazniji, ali manje agresivan soj i pokrenuo epidemiju ebole u zapadnoj Africi 2014. godine, mutirao u nešto još zaraznije ili nasilnije? Ovo je samo jedan primjer, ali priroda je veoma kreativna kada je u pitanju mučenje.

Oni koji kradu maske ne štete samo sebi, već nanose štetu svima, cijeloj planeti. Moramo da uvidimo to da ne možemo nastaviti da koristimo naš ego kao da sjutra uopšte ne postoji. Korona džin je već izašao iz boce i zahtijeva da se mi zaustavimo. Bolje je da slušamo, jer bi mogli da platimo zbog toga.

Nema mjesta gdje se od njega možemo sakriti, čak ni bogati, koji razmišljaju o zauzdavanju bolesti u svojim osamljenim dvorcima. Ako je virus mogao da se proširi toliko daleko, čak i do Uskršnjeg ostrva i zarazi nekoga ko nije bio u kontaktu s nekim van ostrva, onda virus može otići bilo gdje.

Jedino rješenje za zaustavljanje Korona virusa i bilo koje druge opasnosti koja vreba u unutrašnjosti neke životinje, jeste u tome da zaustavimo širenje zlobe prema drugima i prema prirodi. A moramo početi jedni od drugih i odatle krenuti prema prirodi, a ne obrnuto. Tek nakon što promijenimo lošu volju jednih prema drugima, moći ćemo da je promijenimo i za sve ostalo: klimu, drveće, životinje i prirodu u cjelini.

Ne možemo da naučimo šta znači briga, dok ne brinemo jedni o drugima. Ne možemo da budemo srećni sve dok ne stvorimo društvo u kome su njegovi članovi srećni što su zajedno. A ako nijesmo srećni, nema šanse da budemo dobri prema prirodi, jedni prema drugima ili čak prema sebi.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.