субота, 18. април 2020.

U ZEMLJU JE DOŠAO LEKAR SPECIJALISTA KOJI LEČI SVE BOLESTI U SVETU .......


U zemlju je došao ljekar specijalista koji liječi sve bolesti koje postoje na svijetu, ali se do njega može doći samo jednom...

Baruh Ašlag (RABAŠ), „Izrael ispunjava volju Stvoritelja“, članak 1990. godina

Čovjeku se otkriva samo mali dio zla, i kada ga on uvidi počinje da moli Stvoritelja za pomoć. Zatim se čovjeku otkriva još malo zla i on ponovo moli  Stvoritelja za pomoć. Na taj način, nakon svake molitve za pomoć, otkriva mu se još više zla. Čovjek se svaki put iznova obraća molitvom i svaki put mu se otkriva novo zlo koje se krije u njemu. I tako sve dok čovjek ne iscrpi sve molitve za sve zlo koje u njemu postoji. Tek tada, on dobija nagradu za koju je molio – želju za davanjem. Jer zbog toga je čovjek i počeo da radi, kako bi postigao tu želju – želju Stvoritelja, jer On želi samo da daje. 

Ako bi se čovjeku dala želja za davanjem nakon otkrivanja samo malog dijela zla, on bi tada zaključio da mu je to već dovoljno. A ako dobije zadovoljstvo od svog rada, onda će sve zlo koje je preostalo, a koje nije ispravljeno kroz želju za davanjem, samo po sebi u čovjeku ostati neispravljeno. Ako se ipak od Gore vidi da čovjek svaki put moli za pomoć, kako bi ispravio svoje zlo koje mu se iznova otkriva, zbog toga što je on molio za pomoć od Gore, tada se pomoć koja dolazi kao odgovor na njegovu molitvu sastoji od novog otkrivanja zla. Na taj način će čovjeku sve zlo biti otkriveno.

Zatim, kada čovjek dobije pomoć od Gore, sve njegovo zlo će biti ispravljeno namjerom zarad davanja. Zbog toga što u procesu rada čovjek nije dobio želju za davanjem – nema zbog čega da osjeća zadovoljstvo. I zbog toga čovjek svaki put moli kako bi mu se dala želja za davanjem. Zahvaljujući molitvi, kada čovjek moli Stvoritelja da mu pomogne, data mu je mogućnost da u sebi otkrije zlo zato što on moli i traži da mu se pomogne.

Kao primjer možemo navesti priču o tome kako je u zemlju došao ljekar specijalista koji liječi ljude od svih bolesti koje postoje na svijetu, ali do njega može da se dođe samo jednom. Tokom pregleda on iscjeljuje ljude od svih bolesti koje su mu nabrojali. Jedan bolesnik se požalio na bolest  želudca i dobio je iscijeljenje. Nakon toga se sjetio da ima oboljenje srca i htio je da ga ljekar ponovo primi. Međutim, već je jednom bio na pregledu, a ovaj ljekar prima pacijente samo jedanom. I tako je on sa bolesnim srcem ostao do kraja života. A drugi pacijent, kada je došao na pregled, i požalio se na bolest srca, na upale, a takođe i na žučnu kesu, zato što je od drugih ljekara kod kojih je bio, čuo da ima problem i sa time. Ljekar specijalista ga je izliječio od svih tih bolesti a ostali pacijenti, koji nijesu znali od čega boluju, ostali su neizliječeni.

Tada su ljudi, koji nijesu znali od čega su sve bolesni, došli kod tog specijaliste da im da savjet o tome na koji naćin da mu kažu za sve svoje bolesti, kako bi on mogao da ih izliječi. Specijalista im je na to odgovorio: „Prilikom zakazivanja pregleda kod mene, svako od vas će dobiti tabletu koja će vam otkriti sve vaše bolesti. A zatim, kada dođete kod mene, ja ću vam dati ljekove koji će vas odmah izliječiti od svih vaših bolesti“.


Međutim, pacijenti nijesu razumjeli ljekara. Prilikom zakazivanja pregleda svako od njih je dobio tabletu koja im je otkrila sve njihove bolesti, zbog čega su pomislili da ih je ta tableta izliječila. Ipak kasnije, kada su realno sagledali svoje stanje, shvatili su da su bolesniji nego ranije. Dok nijesu popili tabletu bili su bolesni od jedne bolesti, a sada osjećaju da im se zdravstveno stanje pogoršava. Prije je čovjeka samo ponekad boljela glava, a sada ga boli i srce, stomak i tako dalje. Tada su svi ljudi počeli da galame na posrednike koji su ih poslali kod tog ljekara. Zato što im je poslije posjete ljekaru postalo još gore, a ljekar se još nije bavio njima, samo im je njegova medicinska sestra, prilikom zakazivanja pregleda, dala po tabletu zbog koje im se stanje svakodnevno pogoršava.


Pouka ja sljedeća. Kada se čovjek upisuje na listu za sveti rad sa ciljem da postigne želju Stvoritelja, to jeste, želju za davanjem – govore mu da ljekar odmah isceljuje od svih bolesti. Uopšteno, naša bolest se naziva „želja da zadovoljimo sebe“, i ta želja u čovjeku mora da se otkrije u svoj veličini zla koje se u njemu nalazi. U suprotnom, dok moli Stvoritelja za pomoć da nadiđe želju za primanjem, kako bi radio zarad davanja, čovjek će primiti zadovoljstvo samo od rada u želji zarad davanja.

Jer tada će u njemu ostati zlo ali će ono biti sakriveno. Isto je i u korporalnom svijetu: kada je čovjek bolestan, a ne zna od čega – mora da radi analize i pretrage kako bi saznao od čega boluje. To se odnosi i na čovjeka koji želi da radi i ulaže napore da bi stekao mogućnost da ispuni volju Stvoritelja. On takođe ne zna od čega je bolestan i samo mu Tora i rad mogu otkriti njegovu bolest.

Izvor teksta: 
В страну приехал врач-специалист, который излечивает от всех болезней в мире.


rabash  Baruh Šalom HaLevi Ašlag (Rabaš)

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.