понедељак, 20. април 2020.

AKO ŽELIMO BITI ZDRAVI



Ako želimo biti zdravi

Korona virus nas je razbacao u različitim pravcima i  kao da želi da nam kaže: „Ako želite biti zdravi, ne možete biti u kontaktu jedni s drugima. Ne prilazite bliže od dva metra, držite rastojanje“.

Međutim, mnogi poslovi se neće moći nastaviti na ovaj način i ljudsko društvo neće moći normalno da funkcionise ni kada je u pitanju zemlja, porodica i svet. Šta onda treba da uradimo?

Možete se približiti jedni drugima, ali samo ako želite dobro onome preko puta vas. Ukoliko se  približite drugoj osobi bez da želite da je iskoristite već radi njega, počećete da uvidjate da virus u ovom obliku nije zarazan, da nas ne razdvaja već nam omogućava da se povežemo. Samo zato što prilazimo jedni drugima vođeni ličnim interesom i želeći da koristimo druge, virus počinje da nas inficira i izaziva bolest među nama.

Konktradiktornost je upravo u činjenici, da smo sa stanovišta prirode, svi povezani jedni s drugima, ali naša unutrašnja priroda odbacuje ovu našu međusobnu zavisnost. Ona prepoznaje povezanost zasnovanu na ličnoj koristi. Ako se želimo ujediniti, radi zajedničke koristi, kako bi svi bili srećni, virus  se neće pojaviti medju nama. Naprotiv, on će postati koristan i ojačaće našu vezu.

Međutim, ne očekujte da će nam korona virus omogućiti da se približimo jedni drugima i da nađemo vakcinu protiv njega, a da se pri tome mi ne promenimo. Na kraju, ako se vratimo na stari način, možemo postaviti pitanje zašto se on uopšte i pojavio?

Virus će nas napustiti samo ako promenimo naš stav prema prirodi. Virus nam upravo ukazuje na to da se egoisti poput nas ne bi trebali zbližavati, i zato nas šalje kući u karantin. Pruža nam priliku da se upoznamo sa novom stvarnošću.

Koronavirus kaže: „Mislite li da bismo trebali otvarati sve više novih poslova? Pogrešno! Prestanite da razarate svet, prestanite da trujete vazduh i vodu. Morate izgraditi novi život na novi način".

U prirodi postoji formula za balans između svih njenih delova. To možemo videti u svim zakonima prirode: fizičkim, hemijskim, biološkim i zoološkim. Svi zakoni se zasnivaju na ravnoteži pozitivnih i negativnih sila, plusa i minusa, dobra i zla, davanja i primanja.

Stoga nećemo moći ništa da učinimo protiv korona virusa. Prešli smo crvenu liniju izbacivši prirodu iz ravnoteže, zagađivali smo okeane i atmosferu. Sve što su ljudi dodirnuli prljavim rukama je ukaljano. Moramo da ispravimo naš odnos prema prirodi i jedni prema drugima.

Ne mislim da postoji brzo rešenje. Najvjerovatnije će korona virus ostati sa nama više meseci. Postoji nekoliko načina da se oduprete virusu: uvesti opšti karantin, kao što je to učinjeno u većini zemalja, ili nastaviti život kao i obično, i nadati se da će se epidemija na kraju završiti, kao što su odlučili u Švedskoj.

Ipak, jedina efikasna metoda jeste promena prirode čoveka, našeg odnosa prema prirodi, neživom, vegetativnom i životinjskom svetu, a naročito u odnosima između ljudi.

Čovečanstvo mora postojati kao sastavni deo celokupne stvarnosti, odnosno delovati u njenu korist,  umesto da uništava našu jadnu Zemlju. Svi ćemo morati da naučimo kako da se odnosimo prema prirodi kao živom organizmu i održavamo ravnotežu jasnim formulama.
Cilj korona virusa jeste promena ljudske prirode. Na kraju krajeva, ljudska bića su jedini deo prirode koji joj šteti. Samo mi nismo u ravnoteži s prirodom.

Ljudska bića imaju slobodnu volju i ne kontrolišu ih prirodni instinkti kao što je to slučaj kod neživih materija, biljaka i životinja. Zbog toga mi samo moramo preuzeti kontrolu, što nije učinjeno ni u jednoj zemlji i zato virus još uvek neće nestati.

Šta trebamo učiniti da virus nestane? Vrlo je jednostavno. Priroda je integralni sistem, gde su svi delovi povezani i podržavaju jedni druge. I čovečanstvo mora da postane deo ovog sistema koji podržava, veže, uravnotežuje i podstiče još veću integraciju svih elemenata prirode. To je naša odgovornost kao ljudskih bića.

Imamo veliku moć i prema prirodi moramo postupati pažljivo, poput majke, kao savršeni integralni sistem. Ako to radimo svesno i sa razumevanjem, živećemo srećno. Ako ne, novi virusi će dolaziti, jedan za drugim, sve dok nas ne izbrišu sa zemlje.


Autor
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.