субота, 18. април 2020.

SPUŠTANJE KRIVE NEGATIVNOSTI U VEZI SA BUDUĆNOŠĆU




Spuštanje krive negativnosti u vezi sa budućnošću

Priroda radi svoj posao – mi samo treba da je podržimo i svet će izlečiti pandemiju koronavirusa

Jedno smo sigurno naučili bivajući u karantinu usled koronavirusa, a to je da bi priroda mogla mirno da živi i bez našeg uplitanja. Dok neke zemlje počinju da razmatraju ukidanje ograničenja nametnutih kako bi se izbegle dalje zaraze, vidimo nedvosmislene znake ekološkog oporavka planete. Priroda je glavni učitelj, i sada je na nama da postanemo uzorni učenici, položimo težak test koji nam je dala i položimo razred poboljšavajući odnos između nas i okoline.

"Od kako su ljudi prestali da idu na posao i putuju, Zemljina površina manje vibrira", piše u nedavnom članku Nacionalne Geografije koji objašnjava kako je koronavirus "umirio" svet merama za suzbijanje pandemije, smanjujući tako seizmičku buku. On daje uvid u  ogromni uticaj koje čovečanstvo ima na prirodu  - bilo na bolje, ili na gore.

Otkako je COVID-19 pritisnuo svetsko dugme za pauzu, satelitski snimci koje je objavila NASA pokazuju značajno smanjenje toksičnih emisija i zagađenja u Americi. Vazduh je dramatično čistiji u velikim gradovima širom sveta, cvrkut ptica zamenio je nepodnošljivu buku metropola, a životinje se vraćaju u svoja staništa prodirući u velike gradove. Očigledan zaključak je da je, umesto čovekove užurbane trke da manipuliše svetom, mnogo bolje kad mirno sedimo i dopuštamo prirodi da diše, oporavlja se i cveta.

Naši pokušaji da kontrolišemo druge uzrokovani ponosom, a posebno naše grabežljivo ponašanje u odnosu jednih prema drugima, doveli su nas do očaja i nevolja. Međutim, čovečanstvo ima mogućnost svesne promene. Prvi korak ka promeni je osvešćivanje. U suprotnom, nije moguće da se popravi nešto za šta mislimo da dobro funkcioniše.

Povratak u “normalu”?

Ako prestanemo da proizvodimo, kupujemo i gomilamo nepotrebne stvari koje guše planetu, ako razgovaramo i internalizujemo ono što je zaista važno u životu i uložimo više vremena u negovanje dobrih i zdravih odnosa, prestaćemo da osećamo da je život slepa ulica i naša budućnost će nam izgledati svetlija i jasnija.

Kao nikada do sada, na pragu smo istorijskog proboja. Dok čovečanstvo s nestrpljenjem očekuje ponovno otvaranje društva i preduzeća, ne treba da budemo nostalgični za prošlošću. Povratak onome što nazivamo „normalnim“ bilo bi vraćanje u nenormalno stanje koje nas je stalno ostavljalo neispunjenim, u trci za nerealnim ciljevima i uronjene u iscrpljujuću konkurenciju da bismo uspeli po svaku cenu. Međutim, budući da su se stari, egoistični obrasci pokazali neuspešnim, vredno je da sa dobrodošlicom iščekujemo promene. Na posletku, trenutna kriza je došla da nas i sve što je stvoreno podigne na viši nivo postojanja, te bi bilo mudro da se krećemo u skladu sa harmoničnom silom prirode i dozvolimo joj da nas izleči.

Kako da se osiguramo da ne skrenemo sa puta ka obnovljenom i rehabilitovanom svetu? Ostaćemo na pravom putu ako razumemo da je priroda celovita i kružna i da svi njeni elementi moraju da budu povezani u jedan celovit sistem u kojem se međusobno podržavaju i nadopunjuju.

Čovečanstvo mora da kopira ovaj obrazac i da se sinhronizovano kreće s prirodom postepeno se uzdržavajući od lošeg ophođenja jednih prema drugima. Moramo da razumemo da mi obrazujemo osetljiv sistem u kojem svaka osoba zavisi od druge i da stalno jačamo socijalnu koheziju. Ovo je formula prirode za čudesno i uravnoteženo postojanje, ono koje je potpuno i večno. Tako, upravo je ova ogromna koronavirusna kriza ona iz koje možemo da spustimo krivu pesimizma o budućnosti i podignemo krivu novog pozitivnog života.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.