субота, 4. април 2020.

NIJE KRAJ SVETA, VEĆ JE UKAZIVANJE NA LJUDSKI NAPREDAK



Koronavirus, kao jedna od najgorih epidemija u istoriji sveta, zatim ekstremne vremenske pojave, zemljotresi u različitim delovima sveta – sve su to događaji koji alarmiraju i koji su pokrenuli predviđanja o sudnjem danu.

Uvereni da živimo u apokaliptičnim vremenima, neki preduzimaju mere da očiste svoju savest ili da se čak pripreme za kataklizmu. Bojeći se kraja svih dana, izraelski državljanin vratio je vlastima kamen star 2.000 godina koji je ukrao pre 15 godina. Drugi se u Americi pripremaju da žive u uslovima kamenog doba, strahujući da će resursi potpuno nestati u svetu. Ultra-bogati takođe kupuju bunkere ili kupuju zabačene nekretnine, u potpunosti opremljene kao skrovišta, kako bi izbegli pustoš ovih proročkih vremena.

Da li su trenutne nevolje znak veće patnje za koju se može predvideti to da će ići do tačke potpunog uništenja? Odgovor je: ne. Nema kraja sveta. Materija ne može da bude uništena, ona se samo transformiše u bolje i naprednije stanje.

Korektivne mere od prirode

Ono što vidimo kao pretnje koje dolaze od prirode, to su, u stvari, ozbiljne akcije da se  čovečanstvo unapredi, a ne da bude uništeno. Koronavirus, koji se širi svetom i plaši čovečanstvo, zapravo je signal prirode da zaustavimo svoj besan život na neko vreme i da ponovo razmislimo o našem putu. Zloupotrebljavamo i oštećujemo prirodu na nepokretnom, vegetativnom, životinjskom i ljudskom nivou, pritiskajući i iscrpljujući planetu. Time što izaziva pustoš, koronavirus nam pokazuje da je 90% svega što radimo nepotrebno i štetno za svet.

Poput oca koji na svoju decu, kada se ona loše ponašaju, viče i vrši pritisak sve dok se njihovo ponašanje ne popravi, priroda nam govori da moramo da preispitamo naše egoistične i destruktivne stavove jednih prema drugima i prema okolini, stavove koji vode ka tome da iskorišćavamo naše okruženje i druge ljude i manipulišemo njima zarad lične koristi.

Ljudski ego se razvija poput bolesti koja se tiho inkubira sve dok ne eksplodira i ne oslabi celo telo. Da bi se povratila ravnoteža, telo mora da zaustavi svoju svakodnevnu rutinu, da ostane u krevetu, odmori se i ponovo razmotri svoje buduće korake kako bi se izlečilo. Na isti način, planeta, koja deluje kao jedno telo, aktivirala je svoj sistem samoodržanja kroz KOVID-19 u procesu očišćenja i izlečenja od bolesti što je preplavljenost ljudskim egoizmom.

Poruka koju nam virus šalje

Virus nam šalje jasnu poruku: to što smo mi, kao ljudsko društvo, bolesni jeste rezultat sebičnog konzumerizma i štetnih odnosa, nadmoći jednih u odnosu prema drugima, kao i pokušaja da se drugi kontrolišu – sve u suprotnosti sa sinhronizovanim funkcionisanjem prirode, gde preovlađuje precizna i skladna koordinacija između svih njenih elemenata. Ako možemo da naučimo ovu lekciju i počnemo da ispravljamo sebe, aktiviraćemo pozitivnu silu prirode koja vraća ravnotežu.

I kao pojedinci i kao kolektiv moramo da proverimo da li naše misli jesu u korist drugih i da li se ponašamo u skladu s tim, i na taj način – promenom našeg razmišljanja i odnosa prema drugima, preokrenućemo krizu u kojoj smo.

Bogati ili siromašni, pametni ili prosečni, jaki ili slabi, oni plave krvi ili obični građani – pandemija ne pravi razlike među nama. Svrha je da osećamo da smo svi jednaki u ovom integralnom, kružnom sistemu u kojem živimo. Priznavanje naše jednakosti glavni je korak ka organizovanju ljudskog društva na način koji bi više bio u skladu sa prirodom i u ravnoteži s njom.

Ako odbijemo da napravimo poteze ka izgradnji pozitivnih ljudskih veza i umesto toga se vratimo na prethodno egoistično stanje koje je dovelo do naše trenutne krize, možemo da očekujemo to da idemo ka velikoj katastrofi koju je stvorio čovek, kao što je to treći svetski rat, koja će dovesti do potpuno novog nivoa patnje.

Međutim, dalja patnja može da se izbegne ako sve događaje koji se odvijaju vidimo kao priliku da se na bolji način povežemo jedni s drugima i počnemo da se ponašamo u skladu s tim.

Naša sudbina će biti određena ili našim nemarom ili našom odgovornošću i pozitivnim postupcima. Zato, u trenutno vitalnoj fazi naše borbe protiv koronavirusa treba jasno da razumemo razlog za nastalu situaciju. Presudno otkriće i saznanje o pravoj bolesti – našoj destruktivnoj egoističnoj prirodi – usmeravaće nas ka leku: jačanje osećaja jedinstva u društvu. Takva svest će dovesti do kraja razorenog i neuravnoteženog sveta kakav poznajemo, i signaliziraće početak novog harmoničnog sveta ispunjenog obiljem dobrote.


Autor: 
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.