четвртак, 16. април 2020.

SOCIJALNA DISTANCA - POZIV NA DUBLJI NIVO POVEZANOSTI



Socijalna distanca: poziv na dublji nivo povezanosti

Mi smo usred veoma jedinstvenog trenutka. Ljudi su socijalne životinje, ali u eri COVID-19, ali razlika između biti zdrav ili bolestan, mogla bi da bude određena u odnosu na fizičku blizinu sa drugima. Zato stručnjaci podstiču socijalno distanciranje kako bi se izbjegao talasni efekat virusa. Međutim, držanje distance među nama na tjelesnom nivou, može takođe da nam pomogne da preoblikujemo i poboljšamo naše odnose. 

Kako? Ovaj cilj možemo da postignemo približavanjem naših srca, što je i konačna svrha zbog koje se pandemija i razvila.

Od neobavezujućih preporuka da ostanemo kod kuće, sve do nametnutih karantina, u cijelom svijetu dešava se izolacija bez presedana. Golim okom se čini kao da nas život nemilosrdno baca u svim pravcima, nameće nam nova pravila, ostavljajući nam vrlo malo vremena da shvatimo nagle promjene i da se naviknemo na novu stvarnost. Dakle, čovječanstvo nestrpljivo iščekuje da porazi i nadvlada malog, nevidljivog, ali daleko snažnijeg neprijatelja nego nekog od krvi i mesa, koji ometa normalan život.

Ali postoji drugi skriveni protivnik kojeg moramo da pobijedimo, a koji se opasno i slobodno kreće među nama. COVID-19 je samo nusprodukt, odraz onoga što se dešava unutar našeg društva. On sam po sebi nije bolest. Došao je da nas alarmira i upozori na još opasniju štetočinu: ego koji je preuzeo svijet i otuđio nas. Pod egom mislimo na namjeru da se okoristimo na račun tuđe nesreće.

Odvanjem se povezujemo

Čovječanstvo je u borbi protiv Korona virusa, ali najvažnija borba odvija se unutar samog čovječanstva. Trčimo za virusom i svetimo se zbog onoga što nam govori, ubijamo glasnika. Pustimo ljekare da liječe, neka naučnici istražuju, neka stručnjaci ispune svoju ulogu i pronađu vakcinu. Ali, čak ni tada, ni vakcina, ni socijalna distanca i totalna izolacija neće pobijediti virus, već samo naš novi stav.

Mi samo moramo da prihvatimo ono što nam virus poručuje. Ako ga budemo shvatili, svi se možemo okrenuti i sami pobijediti, pobijediti huliganstvo koje smo razvili među sobom: sukobe, mržnje, trvenje i spletke. Svaki naš pokušaj da poboljšamo međusobne odnose, da razvijemo  odnose međusobnog uvažavanja i odgovornosti, razmatraće se divnim trijumfom.

Izgradnja unutrašnjeg mosta među nama

U ovom periodu, treba da budemo mudri i da gledamo u širu sliku, a ne u mali virus. Mi smo integralni dijelovi prirode. Zbog toga, što postajemo bliži jedni sa drugima, uravnotežujući negativne sile s pozitivnim, dok premošćujemo praznine među nama, prevazilazeći distance koje nas razdvajaju, pobijedićemo odvojenost snagom povezanosti.

Tada ćemo osjetiti da je svijet sve manje arena za borbe i da je postaje mekši i prijatniji. To se neće desiti odjednom. Polako, mi ćemo se izlečiti. To je poput pacijenta koji se oporavlja iz dana u dan, dok ne postane dovoljno jak da bi konačno, ponovo bio zdrav.

Povezanost je naš lijek, socijalna kohezija je naš iscelitelj. Ako se, umjesto sebične borbe i kontrole nad drugima, složimo između sebe i razvijemo odnose uzajamne odgovornosti i saradnje, sigurno ćemo biti u stanju, ne samo da da prevaziđemo Korona virus, već ćemo srušiti i zidove koji nas razdvajaju.

Tada ćemo uvidjeti da je jedina distanca, ona između naših srca.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.