четвртак, 30. јул 2020.

MILENIJALCI NA ČELU EKONOMSKE PANDEMIJE, ZAŠTO?



Milenijalci na čelu ekonomske pandemije, zašto?

Dok su starije osobe mnogo ranjivije na Korona virus, težak udar ekonomske pandemije zasigurno imaju mladi. Milenijalci u Americi i širom svijeta suočavaju se sa posebnim ekonomskim preokretom zbog ogromnih gubitaka radnih mjesta u uslužnim industrijama koje su im bile osnovni izvor prihoda. Ovo nije slučajnost; teškoće dolaze kao poziv na akciju novoj generaciji da svijet vodi ka budućnosti koja više obećava, kroz ponovnu izgradnju starog, propalog ekonomskog i socijalnog sistema.

Kriza zahtijeva novo obrazovanje za novi životni stil koji je zasnovan na onim istim zakonima uzajamne podrške i reciprociteta koji postoje u prirodi.

Prema Milenijalcima – oni koji su rođeni u periodu od 1981-1996. i sada su  stari između 24–39 godina - epidemija virusa korona  bila je posebno okrutna. Nisu se još u potpunosti oporavili od finansijske krize iz 2008. godine, kada ih je snažno pogodila nova kriza izazvana COVID-19. Njihove ograničene ušteđevine utiču na njihovu sposobnost da se izbore sa krizom. Nedavno istraživanje je pokazalo da je 76% anketiranih Milenijalaca izjavilo da pandemija negativno utiče na njihov kućni budžet, što ih demografski čini najteže pogođenima i da oni moraju da se bore kako bi pokrili svoje najosnovnije potrebe.

Pandemija Korona virusa rasvijetlila je to kako naš trenutni ekonomski sistem, zasnovan na destruktivnoj konkurenciji na štetu drugih, ostavlja velike slojeve društva ranjivim i u opasnosti da se u tren oka uvale u prašinu. Pokazuje kako naše trenutne strukture ne nude mladima ono što im treba kako bi napredovali. Osećajući se obeshrabreni i frustrirani, oni ne vide budućnost unutar takvih sistema.

Milenijalci će biti pioniri, i oni moraju da shvate da im se svi ti preokreti događaju upravo kako bi ih podstakli da preuzmu budućnost u svoje ruke i počnu da stvaraju novi i bolji svijet za svakoga. 

Iako to još uvek ne možemo da razumemo, u toku je velika promjena u stvarnosti. Pandemija je na pleća nove generacije mladih ljudi, koji trenutno teško pate, stavila posebnu ulogu i odgovornost za izgradnju nove društvene strukture koja njeguje stabilne veze iznad svih razlika i nejednakosti u društvu za dobrobit svih.

Milenijalci preklinju da se njihov glas čuje, ali mi ne znamo kako da slušamo, jer naša generacija i dalje posluje u skladu sa starim paradigmama. Do sada, nepažljivi obrasci ljudskih interakcija koji su prožimali naše ekonomske i socijalne sisteme stvorili su ogroman jaz među generacijama. Da stvar bude još gora, mi nismo uspjeli da izgradimo obrazovni sistem koji im odgovara. Izgradili smo uski i konfliktni pogled na svijet oko sebe koji deli svijet i prisiljava svakoga da se brine za sebe i da se po svaku cijenu takmiči sa drugima.

Kriza zahtijeva novo obrazovanje za novi životni stil zasnovan na istim zakonima uzajamne podrške i reciprociteta koji postoje u prirodi.

Novi vjetar duva svijetom, mijenjaći smjer i stare načine. Mladi ljudi usisani su u vrtlog očaja, čija će dubina da ih pogura da kako bi se usidrili na novim sigurnim obalama. Zaštita i pojas za spasavanje u ovom scenariju mora biti načelo „volite bližnjega kao sebe“, što je najvažniji princip za postizanje beskrajne ispunjenosti - vrstu savršenstva kojemu svako ljudsko biće teži, a koja je dostižna samo kad su sve suprotnosti unutar čovjeka povezuje u umu i  srcu.

U međuvremenu, mlada generacija vodi rat za opstanak. Još uvijek moramo da spoznamo to da se nešto u stvarnosti preslaže, stari svijet umire i rađa se novi. Promjena se brzo razvija, tako da moramo da požurimo i nastavimo sa brzim otvaranjem mnogih kurseva i obrazovnih centara kako bismo pomogli mladima  nesmetan prelazak između dva svijeta. Milenijalci će biti pioniri, i oni moraju da shvate da im se svi ti preokreti događaju upravo da bi ih podstakli da preuzmu svoju budućnost u svoje ruke i započnu stvaranje novog i boljeg sveta za sve.

Bilo bi mudro od strane zemalja i naroda da se mladim ljudima daju alternativna skloništa u hotelima i plaćene studije o tome kako da opstanu u novom svijetu koji je zasnovan na poboljšanim društvenim odnosima i uravnoteženijim sistemima. Naučite mlade pionire kako da budu građani, ne u smislu stanara određene zemlje, već kao graditelji novog ljudskog društva, zasnovanog na dobrim vezama koje okružuju sve u bratstvu. Iz ovih mladih građana sutra će se izroditi lideri. Oni će shvatiti kakve oblike novi svijet treba da poprimi, koje veze treba da preovladavaju među ljudima i kako da obrazuju nove generacije. Oni će stvoriti dobru i lijepu atmosferu u kojoj će uživati cijelo društvo.

Ovo je vreme da milenijalci preuzmu vođstvo objedinjujući sve frakcije društva i spajajući ih u jedan sistem sa zajedničkom vizijom - vizijom koja je Americi i svijetu potrebna za ovu generaciju, i one koje dolaze.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.