уторак, 7. јул 2020.

ULAZ U NOVI ŽIVOT JE OTVOREN



Ulaz u novi život je otvoren

Korona virus je okrenuo naše živote za 180 stepeni, međutim upravo zahvaljujući njemu učimo da ispravno sagledamo život. Smisao života nije da od jutra do mraka trčimo i prihvatamo sve više različitih poslova u nastojanju da udovoljimo svim svojim egoističnim željama i sklonostima. Ne zagovaram asketizam, ali ovo ispunjenje nije moguće ukoliko uporedo ne postignemo i suštinu života i njegovu svrhu, što za nas jeste najvažnije. Zbog toga, naš stav prema životu trebalo bi da bude takav da, pre svega, hoćemo da otkrijemo kuda nas on vodi. 

Kako je moguće da se tokom pandemije odvojimo od negativnosti i da na život gledamo pozitivno? Mislim da se čovečanstvo suočava sa vrlo pozitivnom i obećavajućom perspektivom, ukoliko čovek razume šta mu je priroda pripremila.

I suprotno, ako nismo u saglasju s prirodom –  patićemo. A priroda će nas svakako naučiti kako da se pravilno odnosimo prema životu. Dostigli smo zrelost, i sada u novo razdoblje života ulazimo kao odrasli. 

Može li strah od života, od nepoznatog, da bude pozitivna perspektiva? Ali, mislim da ne bi trebalo da se plašimo, jer mi smo u poziciji dece koja su odrasla, i moraju sada da se bave profesijama i da grade svoj život kao odrasli ljudi. 

Čovek (gever) dolazi od reči „nadilaženje“ –  „hitgabrut“, jer čovek nadilazi sve poteškoće i probleme i gradi svoj život: mora da se oženi, da izgradi kuću, da izrodi decu i pruži im sve što im je neophodno.

Ovo je način na koji treba da se odnosimo prema ovom periodu života – da nam najvažnija stvar ne bude želja da se obogatimo, da otvorimo razne firme i da letimo po svetu. Sve je to moguće, ali ono glavno je da vidimo zbog čega sve to radimo.

Moramo da znamo kako da postignemo suštinu života – njegov cilj – što je da izgradimo novo, ispravljeno čovečanstvo, da sebe izgradimo na zemljinoj kugli. I, da to ne bude na stari način, kada smo se igrali kao deca, takmičeći se jedni s drugima, već da se ozbiljno odnosimo prema sebi i svom životu, da bismo ih percipirali kao ulaz u drugi, savršen i večan život, život ispunjen smislom. 

Čovečanstvo je poraslo i mora da se ponaša odraslo; korona virus od nas zahteva takvo ponašanje. Moramo to da uvažimo kao poziv da se ozbiljnije odnosimo prema svom životu. Danas, jedina svrha života za nas jeste da dobijemo zadovoljstvo. A sutra – otkrićemo novu svrhu u životu koja se sastoji u tome da učinimo to da ovaj život postane večan. To priroda zahteva od nas. 


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.