понедељак, 6. јул 2020.

UČENJE NA NAČIN NA KOJI I PRIRODA PODUČAVA



Učenje na način na koji i priroda podučava

Početkom tridesetih godina prošlog veka, otac mog učitelja, veliki kabalista i slavni mislilac, Baal HaSulam, napisao je revolucionarni esej pod nazivom „Mir“, gde je izneo kako čovečanstvo može postići mir i šta će se dogoditi ako se to ne dogodi. Između ostalog, on je rečima iskazao način na koji priroda brine o svojim stvorenjima, kako ih ona odgaja sve dok ne postanu nezavisni. Po njegovim rečima: „Uzmimo za primer stvaranje čoveka: Ljubav i zadovoljstvo predaka jeste prvi uslov koji gatantuje da će čovek vršiti svoje obaveze prema potomstvu. Kada se kap esencije ekstrahuje od oca ... priroda je veoma mudro obezbedila sigurno mesto za nju, što je kvalifikuje da primi život. Priroda joj takođe daje svoj hleb nasušni u tačnoj meri. Priroda je za to takođe pripremila predivnu sredinu u materici majke, tako da nijedan stranac ne može da joj našteti“.

Korona virus nam je dao šansu da praktikujemo međusobnu odgovornost. Sve što treba da uradimo je da  poštujemo dva zakona: nositi maske i držati distancu. Da smo to radili samo nekoliko nedelja, mi bismo se rešili ove kuge.

„Ona (priroda) brine o svim potrebama fetusa,  poput obučene dadilje koja  to ni na trenutak neće ispustiti iz vida sve dok se ne steknu uslovi da se rodi u našem svetu. ... Ni tada priroda neće prestati da brine. Daje je ljudima  punim ljubavi i  odanosti, nazvani „majka“ i „otac“, koji će mu pomoći u danima dok je slab, dok ne odraste i ne bude mogao sam da se održi. Kao što je to kod čoveka, tako je i kod svih životinja, biljaka i neživivih bića; o svima njima se vodi računa mudro i milostivo da bi se osiguralo njihovo postojanje i nastavak njihove vrste".

Međutim, Baal HaSulam upozorava da kada odrastemo, moramo da preuzmemo odgovornost i da se ponašamo sa više pažnje jedni prema drugima, brinući jedni za druge, kao i za svu prirodu. Što se više odupiremo poukama prirode, to nas upornije i bolnije podučava. A lekcija kojoj nas uči priroda, napisao je Baal HaSulam pre gotovo jednog veka, jeste da izgradimo društvo zasnovano na davanju, a ne na primanju. Ali budući da se protivimo tome, on dodaje, "čovečanstvo se prži u strašnoj buri, svađi i gladi čije posledice još traju".

Međutim, pouke prirode ne moraju biti oštre. Baal HaSulam piše da „Čudo u tome jeste što nas priroda, poput veštog sudije, kažnjava u skladu sa našim razvojem. Jer, možemo da vidimo da se u meri u kojoj se čovečanstvo razvija, bolovi i muke koje pogađaju naše preživaljavnje  i postojanje takođe umnožavaju".

U zaključku, Baal HaSulam piše, „Imate naučnu, empirijsku osnovu za to da nam je priroda naredila da se svim silama pridržavamo pravila davanja drugima u krajnjoj preciznosti, na način da niko od nas ne bi radio manje od mere neophodnog za osiguranje sreće društva i njegovog uspeha. Sve dok smo lenji da to poštujemo u punoj meri, priroda neće prestati da nas kažnjava i da nam se sveti“.

Konačno, Baal HaSulam je samo nekoliko godina pre izbijanja Drugog svetskog rata upozoravao da: „Pored udara koje danas trpimo, moramo uzeti u obzir i mač izvučen za budućnost“. U skladu s tim, on dodaje: „Mi moramo  da dođemo do ispravnog zaključka - da će nas priroda na kraju pobediti i svi ćemo biti primorani da se povežemo u punoj meri koja se i traži od nas“, naime „da se pridržavamo… pravila davanja drugima".

Metoda postepenog poučavanja koji priroda primenjuje ogleda se u uništenju Evrope i smrti desetina miliona ljudi jer nismo slušali. Sada vidimo da eskalirajući ciklus mržnje postaje zloslutan vrtlog koji preti da će još jednom utopiti ceo svet, a cena će biti mnogo veća nego čak i u prethodnom svetskom ratu.

U knjizi Članci o poslednjoj generaciji, Baal HaSulam piše da će se dogoditi treći, nuklearni svetski rat ako ne preuzmemo na sebe zapovest stvaranja društva davanja i uzajamne odgovornosti. Sudeći po eskalaciji zločina iz mržnje i međunarodnim tenzijama lako je uočiti kako se njegovo predviđanje ostvaruje. Ali priroda je vešt sudija; tretirat će nas prema našim postupcima. Ako sada izaberemo obostranu odgovornost, sprečićemo oštre lekcije prirode.

Korona virus nam je dao šansu da praktikujemo međusobnu odgovornost. Sve što treba da uradimo jeste da se pridržavamo dva zakona: da nosimo maske i držimo distancu. Da smo to radili samo nekoliko nedelja, rešili bismo se ove kuge. Ali, možemo li? Da li se dovoljno brinemo o drugima kako bismo pomogli svetu da se reši ove pošasti? Korona virus je test naše posvećenosti jednih prema drugima. Ako ne uspemo, priroda će nam poslati daleko strožijeg i mnogo manje simpatičnog učitelja. A ako nastavimo da padamo na ovoj lekciji, predviđanja Baala HaSulama će se ostvariti.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.