уторак, 28. јул 2020.

KAKO NAS TAČNO MENJA COVID-19



"Kako nas tačno menja COVID-19”

Iz dana u dan vidim da svet sve više prihvata i nove uslove i da se sve više navikava na njih.

Naravno, ovo prihvatanje je sa puno opiranja i napetosti.

Ljudska priroda - takozvana "zla inklinacija" koja favorizuje ličnu korist na štetu drugih - zadobila je nekoliko velikih udara, ali se još uvek žestoko opire.

Pokušavamo da zadržimo našu kulturu koja veliča bogatstvo, slavu i moć, borimo se jedni protiv drugih i nemamo drugog izbora sem da se takmičimo jedni s drugima kako bismo se popeli na sam vrh svojih ličnih imperija.

Ali, valjak prirodne evolucije neprestano niveliše agoniju izazvanu zlom inklinacijom.

Priroda je zarazila čovečanstvo virusom kako bi u nama probudila novi osećaj potrebe za većom međuzavisnošću, izvan naših sebičnih pogleda na svet.

Već smo podneli teret velike tranzicije koji dolazi od otpora prema novim restriktivnim uslovima, na koje smo bili prisiljeni do postupnog navikavanja.

Kada bismo znali sa sigurnošću da nas je ova pandemija spasila od mnogo većeg udara, koji bi bio izazvan mržnjom, i koji bismo sami sebi naneli, kao što je na primer rat, tada bi se radovali ovakvom sadašnjem stanju.

Razumem da je virus ubio i zarazio ogroman broj ljudi, a da je još i više ljudi pretrpelo finansijsku i ličnu nevolju. Ali kad bismo videli sveukupnu globalnu tendenciju, tada bismo videli da nas je ovaj trenutni udar poštedeo veće patnje nego da smo nastavili sa starim navikama.

Na primer, pohvalno je da su vlasti preokupirane zdravljem, dobrobiti i budućnošću sopstvene populacije, umesto da komplikuju odnose na međunarodnom nivou. Isto tako, ljudima širom sveta je mnogo bolje zato što se sada fokusiraju na esencijalne stvari umesto da se zbunjuju nepotrebnim viškom luksuza, što nikad neće dovesti do trajnog zadovoljstva.

Priroda nam je dala nešto na čemu ćemo raditi, čime možemo menjati svoj put i početi da percipiramo našu okolinu iznova.

Takođe, današnja brzina promene je bez presedana. Otuda, nadam se da ćemo u predstojećim mesecima biti svedoci čovečanstva koje ima više razumevanja i empatije, i bolju percepciju procesa kroz koji prolazi, i koje zna kako da lakše napreduje ka ispravnoj povezanosti, sigurnoj, zdravoj i srećnoj budućnosti.



Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.