четвртак, 16. јул 2020.

ŠTA ZNAČI "LJUBI BLIŽNJEG SVOG KAO SEBE SAMOG"?



Šta znači “ljubi bližnjeg svoga kao sebe samog”?

Onoliko koliko možemo da oslikamo meru naše ljubavi za sebe, u toj istoj meri treba da volimo druge.

Što se više razvijamo, to više percipiramo „ljubi bližnjeg svoga kao osebe samog“.

Kako ljudski ego, što je svojstvo samoljublja, neprestano raste u svakoj osobi –  što se više razvijamo, mi više volimo sebe.

Naše samoljublje tada treba da služi kao primer kako treba da volimo druge.


Put do postizanja „ljubi bližnjeg svoga kao sebe samog“ predstavlja put koji ima neophodnu prvu fazu, koja se definiše kao „ne radi drugom ono što ne želiš sebi“. Time što vežbamo da ne radimo drugima ono što ne želimo sebi, postepeno učimo kako da se uzdignemo iznad ega koji nas razdvaja jedno od drugog, razvijajući kvalitet davanja iznad našeg urođenog kvaliteta primanja, i našu spremnost da postignemo uzvišeno stanje „ljubi bližnjeg svoga kao sebe samog“.

Drugim rečima, „ljubi bližnjeg svoga kao sebe samog“ nije samo slogan koji je prijatno čuti, već stanje apsolutne pozitivne povezanosti iznad ega, gde opažamo i osećamo potpuno drugačiju stvarnost od one koju osećamo u svom urođenom egu.

Za postizanje takvog stanja potrebno je da budemo okruženi grupom ljudi koji su voljni da  podržavaju jedni druge kako bi postigli taj cilj. U suprotnom, ako postoji  nedostatak sloge, jedinstva između bilo koga u toj grupi, gde ukoliko i  jedan ostane u prirodnom sopstvenom egoističnom nagonu za samoljubljem, to onda nanosi štetu svima u postizanju zajedničkog stanja ljubavi.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.