уторак, 14. јул 2020.

ŽENA JE DOM



Žena je dom

Tora kaže: „Žena je dom“, to jest, ona je osnova i temelj svih ljudi.

Žene se na svetski Dan žena poštuju i uvažavaju već više od 100 godina. U nekim zemljama to je čak jedan od najvažnijih dana u godini. Ali kako je on nastao i šta se tačno uvažava? 

Svetski praznik Dan žena vodi poreklo od ženskog pokreta koji je imao za cilj da se uloga muškaraca i žena izjednači. U to vreme postojale su dve struje feminizma – feminizam jednakosti i feminizam razlika. Feminizam jednakosti zagovarao je to da su muškarci i žene u osnovi isti, a da ih društvo uči različitim ulogama. Feminizam razlika, međutim, rekao je da su muškarci i žene u osnovi različiti, i da se radi o tome da jedni druge treba da prihvate i da se međusobno nadopunjavaju kroz svoje osobine.

Svi znamo da muškarac i žena nisu isti. Naravno, žene mogu da obavljaju iste poslove kao i muškarci, da brinu o sebi i da brane sebe. Međutim, one su, po svojim svojstvima, suprotne muškarcu.

Žena oseća svet sasvim drugačije od muškarca. Dok muškarac može da bude zadovoljan ovozemaljskim radostima, žena je neprestano u nedostatku. Muškarac uživa u svom novom automobilu ili u fudbalskoj utakmici na TV-u. A žena se uvek oseća nezadovoljno i uvek hoće još nešto. Uvek želi nešto novo, teži promenama, razvoju i rastu na svim poljima. Žena oseća potrebe drugih i može u sebi da nosi svu svetsku bol. Ona od sveta zahteva ispunjenje, jer u sebi oseća da se čitav svet okreće oko ispunjenja.

U skladu s mudršću kabale, čitav svet se zapravo bavi ženama. Malhut je ženska komponenta čitavog stvaranja i predstavlja želju koja je stvorena. Zeir Anpin je njen muški deo. On postoji samo da bi pomogao Malhut – da je podrži i ispuni u skladu s njenim željama. Žene postavljaju temelj za razvoj sveta i proširuju ga s generacije na generaciju. Taj temelj daje obrazovanje i podršku. Tako, bez žena, napredak i sam život ne bi bili mogući.

Naš svet je suprotan duhovnom svetu. Dominantna muška priroda ovog sveta suprotna je dominantnoj ženskoj prirodi višeg sveta. Kabala kaže da ženski deo muške komponente mora da pokaže kako da se ono što je potrebno da se radi – radi pravilno. Tada će svet krenuti prema korekciji. Ovo podrazumeva skladnu saradnju dvaju polova u svakom pogledu, kao što to i po prirodi jeste – bez sukoba, ugnjetavanja ili pritiska.

Upravo kao što fizički, biološki i svi drugi zakoni postoje na različitim nivoima – nepokretan, vegetativan i životinjski, isto tako postoje zakoni i na nivou „čovek“. I, budući da te zakone ne poznajemo dobro, mi jednostavno napravimo svoje, ali oni nisu uvek ispravni. Ukoliko bismo otkrili zakone prirode, mogli bismo da osetimo sklad muškaraca i žena. Međutim, trenutno smo u neispravljenom stanju čovečanstva. Ali krize koje dolaze primoraće nas na promene. Ako otkrijemo ove zakone, možemo da dođemo u sklad s prirodom i da doživimo potpunu sreću.



Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.