петак, 17. јул 2020.

KORONAVIRUS NAS REPROGRAMIRA




Koronavirus nas reprogramira

Mi to možda i ne primjećujemo zato smo takvi, ali način na koji razmišljamo o životu, o onome što želimo, vrednujemo, preferiramo, naše težnje, manire, strahove, reakcije, sve to se „programira“ u našu psihu kroz društveno okruženje u kojem živimo. Kad se COVID-19 nametnuo u naše živote i zaključao ih, to je uticalo na sve nas.

Za neke, uticaj virusa je bio fizičkom planu, ali na većinu je uticao emotivno. Društvene implikacije i nagoveštaji u ponašanju ljudi, koje je koronavirusa prouzrokovao, tek počinju, ali biće dalekosežne i trajne. Ušli smo u novu eru. Što se tome pre prilagodimo, to će biti bolje za sve nas.

Čak i ako želimo da se vratimo našem dosadašnjem načinu života, prisustvo virusa će to veoma otežati. Kuda god otišli, postoji šansa da se zarazimo virusom ili da ga prenesemo drugoj osobi, čak i ako nosimo masku i držimo distancu. Postepeno, virus nas prisiljava da preispitamo stvari koje smo nekada uzimali zdravo za gotovo, kao što su izlasci u barove i restorane, skakanje iz aviona za godišnji odmor, kupovina novih naprava samo zato što su nove ili zato što ih imaju naši prijatelji, itd.

Prisiljavajući nas da se ponašamo drugačije, virus nas zapravo „reprogramira“. Ko bi pre samo nekoliko meseci pomislio da bismo mogli da zamislimo život koji nije beskrajna potraga za neposrednim (a opet nezadovoljenim) užicima? Ali sada, kada bismo imali samo osnovno, mnogi bi rado sišli sa ove pokretne trake i rekli: "Zaustavite svet, želim da siđem", parafrazirajući muziku Leslie Bricusse.

Koronavirus nije „samo“ još jedna epidemija. Baš poput kompjuterskog virusa, on reprogramira naš operativni sistem i menja našu samu suštinu. Ali ne na loš način; naprotiv, usporava nam život tako da možemo otkriti skrivene užitke koje smo pre propustili. Prisiljavajući nas da se oslonimo jedni na druge za naše zdravlje, virus nas uči da možemo verovati jedni drugima, da možemo graditi zajednice koje podržavaju i da možemo naći zadovoljstvo u ljudima više nego u stvarima.

Koronavirus nas neće vratiti neobuzdanom konzumerizmu, neproverenom iskorišćavanju planete i jedni drugih. Naučiće nas kako da gradimo dobar, održiv život za sebe i svoju decu. Ako voljno sledimo njegove direktive, tranziciju ćemo dovršiti brzo i lako.

Ako ostanemo tvrdoglavi, dovršićemo ga bolno i polako. Bilo kako bilo, COVID-19 će pobediti. Nateraće nas da zaključamo ono što nije bitno za život i otvorimo ono što je osnovno za sreću.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.