петак, 17. јул 2020.

ŽENA 21. VEKA - 1. DEO



Žena 21. veka, prvi deo

Mnoge žene u istoriji ljudskog društva bile su pioniri koji su trasirali put, pravili promene u svetu i postavljali temelj naprednijeg društva. Bili su potrebni herojski napori da se prevladaju stereotipi, i da se ide protiv prihvaćenih normi i kulturnih tradicija. 

Ipak, istoriju su, u osnovi, pisali muškarci, i malo je ženskih imena u njoj. Žene su uvek ostajale u pozadini. Naposletku, istorija se razvija u skladu sa opštom strukturom društva, univerzumom, čitavim stvaranjem, koje se sastoji od deset Sefirot. 

Ova struktura se razvija od vrha do dna – od Sefira Keter do Sefira Malhut. Iako je sve namenjeno Malhut, ženskom delu strukture, sve dok njeno vreme ne bude došlo, dok se čitav sistem ne razvije, uloga žene će biti skrivena.

Ovo se vidi kroz istoriju svih naroda i u svim vremenima. Jedino kod naroda Izraela, uloga žene je uvek bila više izražena nego kod drugih naroda, što pokazuju ova imena iz Tanaka: Eva, Adamova žena, i velika proročica Batja, kći faraona, koja je odgojila Mojsija. 

„Batja“ znači „ćerka Stvoritelja“ (bet-jud-hei-b-y-h), što govori o njenoj uzvišenoj sudbini. Tora (Pet Mojsijevih knjiga) govori o mnogim ženama koje imaju posebnu ulogu u istoriji, onu koja je uvek pozitivna. 

A za vreme izgnastva, koje je trajalo 2000 godina, uloga žena je ušla u još veću prikrivenost. U meri težine i dužine izgnanstva, u toj meri je uloga žena ostala u senci. I sada, kako izlazimo iz ovog izgnanstva, žene dobijaju sve više slobode i sve važnije uloge. Posebno velike promene su se desile u poslednjem, 20. veku, a još i više danas, u 21. veku, kada žene postaju dominantan deo razvoja.

To je veoma primetno u savremenom svetu gde toliko žena zauzima vodeće položaje u preduzećima, pa čak i kao šefovi država. Ne samo da snaga žene raste, već i imidž žene postaje sve važniji. Kao rezultat toga, vidimo da čitav svet postoji da bi se Malhut, ženski deo, uzdigla po modelu gornjeg sveta. 

I, mada je Malhut uvek bila skrivena zato što je poslednja Sefira, Malhut u poslednjoj  etapi postaje najvažnija, napušta skrivenost i otkriva se u odbijajućoj svetlosti do samog Keter. Proizlazi da je uloga žene veoma važna. Iako je napisano da je „sva slava kraljeve kćeri u unutrašnjem“, budući da je sve vreme skrivena, sada ona dolazi u prvi plan i počinje da se otkriva kao najvažniji deo. 

Mislim da će 21. vek ženama dati i više vremena i više prostora, tako da će one moći da napreduju i da nauče o svojoj ulozi u ispravci sveta. Takve žene mogu da vode svet ka uzvišenom cilju koji je pred nama.

U prošlim vremenima razvoj žena je uvek kasnio u odnosu na ukupan razvoj. Znano je da žena pripada desetom delu opšte strukture. Keter, Hohma, Bina, Hesed, Gevura, Tiferet, Necah, Hod, Jesod, i poslednja – Malhut, koja je ženski deo duše. Ali kada Malhut počne da prima, kada već postoje ograničenje, zaslon, i odbijajuća svetlost u kojoj Malhut postiže Keter, tada svetlost dolazi i iluminira sve Sefirot. Direktna i odbijajuća svetlost su povezane. 

Pre 21. veka čovečanstvo je odbacivalo ulogu žene, i nije uvažavalo njen status. Ali sve ovo mora da se ispravi u našem vremenu, kada dolazimo do poslednje faze u kojoj žena mora da odraste i pokaže sebe.

Kvalitativna promena dogodila se već u 19. veku i snaga žene je počela da probija. Žene su dobile pravo glasa na izborima i pristup visokom obrazovanju. To je promovisalo ne samo same žene, već i društvo kao celinu, njegove niže društvene slojeve. Žena ne samo da stupa na istorijsku i društvenu scenu, kao i na scenu državne uprave, već povlači i slabije društvene slojeve, koji drugačije nisu mogli da se podignu.

Žena menja sve. Moramo samo da damo mesto jednoj ženi, da joj dozvolimo da se dokaže, i čitav život se menja. A naše vreme je posebno u tome što dolazimo do kraja ispravke sveta. Još mnogo toga treba da se ispravi, ali mi smo već pred ciljem. I, zato je uloga žena iz dana u dan sve očiglednija. 

Žena će zahtevati sve više i više, jer sile prirode je guraju ka tome. S druge strane, muška polovina čovečanstva će se sve više i više poklanjati pred ženama. Otuda, neophodno da se ženi objasni njena uloga i dužnost koju treba da ispuni, a ne da žena bude zanemarena.

Ukoliko žene ne ispune svoju vodeću ulogu, izgledaće da one tu ulogu prepuštaju muškarcima. Ali muškarci više ne mogu da se ponašaju kao ranije. Ispostavilo se da muškarci ne deluju više, a žene ne deluju još, i mi padamo između dve stolice, što je vrlo opasno. To su vremena u koja danas ulazimo.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.