субота, 18. јул 2020.

VEZANI ZAJEDNIČKIM VEZAMA



Vezani zajedničkim nitima

Sve je vezano zajedničkim nitima. Željezo dolazi od Zemlje i od zvijezda i daje nam život pomažući da nosimo kiseonik u krvi. Bakterije su naučile da fotosintezom stvaraju kiseonik od prije otprilike 2,5 milijarde godina, što je na kraju omogućilo evoluciju čovječanstva. Čovječanstvo se razvijalo desetinama hiljada godina, a današnje bebe se rađaju sa unaprijed instaliranim nagomilanim čovjekovim znanjem.

U suštini, nema rođenja ili smrti, već stalan proces razvoja istog entiteta, koji se sastoji od cijele stvarnosti. Taj entitet, koji kabala naziva "duša", sadrži sva naša svojstva, senzacije, iskustva i misli.

Sve je zajedničko. Ništa od toga što mi smatramo "mi" nije stvarno lično. Umjesto da se borimo za očuvanje našeg ja, trebalo bi da se povežemo u zajedničku dušu i osjetimo sistem naše potpune međusobne povezanosti. Bez toga se osjećamo sami, kao odvojena i usamljena bića. I, što je najgore, to je lažna percepcija, koja je suprotna našem pravom stanju.

Istina, ne postoji ni jedna ćelija, misao, želja ili motivacija koja ne dolazi do nas i ne putuje od nas do cijelog čovječanstva i čitavog svemira. Svi bi to tako osjećali da nije našeg ega. Egoizam, osjećanje prava, odvojenosti i otuđenosti od drugih sprječavaju nas da iskusimo ovu potpunu povezanost. Umjesto apsolutne svijesti o našem zajedništvu, mi smo u potpunom mraku, okruženi zidovima našeg ega.

Ali, nama nije suđeno da to tako i ostane. Suđeno nam je da razbijemo ove zidove u nama i postanemo svjesna ljudska bića. Zbog toga nam je dato društvo, tako da možemo "da vježbamo" da se povezujemo jedni s drugima. Dok nastojimo da izgradimo brižne veze između nas, mi oponašamo postojeće veze koje čine stvarnost i da na taj način počinjemo da ih osjećamo.

Prava mudrost ne proizlazi iz nakupljanja znanja, nego iz negovanja veza s drugima, jer informacije dolaze od drugih prema nama, i od nas prema drugima. Jedina vještina koju bi trebalo da naučimo je vještina ljubavi za druge, i tada je svo znanje o svijetu tu, u našim srcima i umovima. To je razlog zašto rješenje svih naših problema leži u toplim vezama, brizi i obostranoj odgovornosti. Ti osjećaji i takav stav pružiće nam, ne samo društvenu solidarnost, već znanje i svjesnost o kojima ne možemo ni sanjati dokle god smo ograničeni svojim egom.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.