понедељак, 11. мај 2020.

DA LI JE KORONAVIRUS GLOBALNO UTICAO NA VLASNIKE MALIH PREDUZEĆA?



Da li je Koronavirus globalno uticao na vlasnike malih preduzeća?

Mnoga preduzeća neće uspeti da prođu kroz koronavirusni period zbog promene navika kupaca i kao posledica toga – zbog gubitka potražnje za mnogim nebitnim proizvodima i uslugama. 

Postavlja se pitanje šta treba da urade vlasnici tih preduzeća da bi sebi osigurali prihod? 

Mislim da vlade ne treba da ulivaju novac u spašavanje preduzeća koja gube potražnju, već da se se umesto toga pobrinu da svim njihovim građanima budu obezbeđene osnovne životne potrepštine. 

Pisao sam opširno u prilog univerzalnom osnovnom dohotku, pod uslovom da se on dobije u zamenu za uključivanje u programe učenja koji bi želeli da unaprede našu svest o današnjoj međuzavisnosti i koji bi obogatili život društva. Ako bi se osnovni dohodak davao bez potrebe za učenjem o poboljšanju društvenih veza i podsticanju pozitivnijeg doprinosa društvu, tada bi društvo stagniralo. 

Koronavirus je veoma jasno osvetlio našu međuzavisnost širom sveta. 

Pokazano nam je koliko zavisimo jedni od drugih, tako što održavanjem lične higijene i uslova socijalnog distanciranja čuvamo i sebe i druge od virusa. 

Međutim, mi tek treba da prodremo u dubinu onoga šta to znači da potpuno zavisimo jedni od drugih. 

U skladu sa tim, vlasnici preduzeća koji će u ovom periodu izgubiti posao trebalo bi da započnu novi model učenja o tome kako treba da živimo u međusobnoj povezanosti, a u zamenu za to, oni bi dobili osnovni prihod. Tada bi, kao kompetentni, kvalifikovani i efikasni ljudi, mogli da postanu vodeći vaspitači i vodiči ovakvog učenja. 

Kako nestaje potražnja za svim vrstama beznačajnih stvari, potreba za pozitivnom ljudskom vezom će da raste sve više, jer ako ne uspemo da unapredimo svoje odnose, tada možemo da očekujemo mnogo veće probleme koji vrebaju na horizontu. 

U skladu sa tim, ja se nadam da ćemo se probuditi i shvatiti važnost stvaranja temelja pozitivno povezanog društva koje bi moglo poslužiti kao model za skladnije, sretnije, sigurnije i samouverenije čovečanstvo. 

Ako propadanje beznačajnih preduzeća vidimo kao priliku za izgradnju nove lige edukatora kako bi čovečanstvo dovelo do boljih odnosa, tada bismo mogli da napravimo ozbiljan pomak ka boljem svetu.


Autor
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.